Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Rendőrök intézkedtek egy drónhasználóval szemben

légtér korlátozás és jelentős helikopter forgalom idején repkedett az Árpád hídnál

2019. június 10. - dróninfo

hableany-baleset-clarkadam-mti-monus-marton.jpegLekapcsoltak a rendőrök egy az Árpád hídnál drónozó férfit, mert megsértette a Hableány hajóbaleset mentési munkálatai miatt elrendelt légtér korlátozást. Különösen fontos, hogy ilyen körülmények közt szabályosan és felelősségteljesen használjátok a drónokat - vagyis az érintett területen egyáltalán ne repüljetek!

af903e63-5d9b-4c98-bfbe-4e8db38768a2.jpegMint az sok helyen megjelent, rendőrök intézkedtek egy 44 éves férfivel szemben, aki engedély nélkül repült drónjával az Árpád hídnál. A helyszín a korábban blogunkon már emlegetett légtér korlátozási területen található, így a hatóságok komolyan veszik az ügyet.

A megjelentek alapján aligha a hajóbaleset mentéséről készült korábbi drónfotók ihlették meg a piótát. Az Árpád híd vonalában repülve aligha a Margithídnál zajló mentést fotózta a drón. Valószínűbbnek tűnik, hogy csak rosszkor és rossz helyen próbált hobbiból repülni. Ezt talán a hatóságok is figyelembe fogják majd venni az eljárás során. Bár Magyarországon sok az engedély nélküli drónreptetés, a hatóságok általában nem sok esetben és nem súlyosan büntetnek érte. Viszont a légtérkorlátozásokat fontos komolyan venni, mert a hajóbalesettel kapcsolatban jelentős a helikopter forgalom a Duna felett és nem csak a hajóroncs körül a Margit hídnál repkednek, hanem a főváros teljjes Duna szakasza felett, sőt a Duna mentén egészen Paksig zajlanak helikopter műveletek.

legterkorlatozas_grafikaja_1-tek.pngA rendőrség oldalán ez áll az esetről:

A BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának munkatársai 2019. június 9-én 16 óra 12 perckor a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfivel szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában.

A férfi a reptetés tényét elismerte, vele szemben a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt. 

legterkorlatozas_grafikaja_2-tek.pngKorábban többször is írtunk a Duna feletti légtér korlátozásról, azóta a hajóroncs kiemelését koordináló Terrorelhárítási Központ is kiadott egy közleményt a légtérkorlátozásról két újabb térképpel kiegészítve ezt:

A Terrorelhárítási Központ (TEK) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Hableány termes személyhajó mentési munkálatai és a kutatás miatt a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érinett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el 2019. június 3-tól 2019. június 16-án éjfélig.

A légtérkorlátozás területi hatálya - hozzávetőleg - Budapesten, az Árpád hídtól északra 1 km- re kezdődik, délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km. A határokat a mellékelt grafikák szemléltetik, illetve a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők.

A jelölt időszakban a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés nem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja.

A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után.

A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik.

Fotók: MTI/Mónus Márton, Légtér.hu, TEK

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114887062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása