Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Ezért nem lesz egyelőre új magyar dróntörvény

készül, de ki tudja, mikorra lesz belőle bármi...

2018. április 26. - dróninfo

dron-parlament-jogszabaly-drontorveny.jpgMár évek óta életbe kellett volna lépnie az új magyar drónszabályozásnak. 2017. júliusra ígérték, de azóta sem készült el. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mikorra várható fejlemény az ügyben.

Korábban egy sor cikk jelent meg a sajtóban arról, hogy 2017. júliusáig elkészül az új, korszerű magyar drónszabályozás. Linkelünk egy csokorravalót a cikk végén, ha mazsoláznál belőlük, de igazából nem érdemes elolvasnod őket. Azóta már évek teltek el és még mindig nem készült el az új törvény.
Kérdésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya azt a tájékoztatást adta:
"A felhasználók adminisztratív terheit csökkentő, az ügyintézést egyszerűsítő, a közlekedésbiztonsági és adatvédelmi szempontokat is érvényesítő szakmai javaslat az érintettek bevonásával elkészült. Kialakítás alatt áll ugyanakkor az uniós szinten egységes szabályozás, amely csak a későbbiekben nyerheti el végleges formáját. A magyar rendelettervezet további sorsáról e körülmények figyelembe vételével születhet majd döntés."
fonagyjanos-nfm-drontorveny-interpellacio-valasz.jpgKnight Bird & Bird ügyvédi iroda blogján viszont már 2017. szeptemberében arról írtak, hogy a magyar szabályozásból nem lesz semmi, mert a hatóságok inkább megvárják és majd átveszik az EU szabályozást. A szerző, Halász Bálint arra a parlamenti interpellációra adott válszra alapozva írta ezt, amiben Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta:
“Annak érdekében, hogy a közösségi szabályozásnak megfelelő hazai rendeletet fogadjanak el, az EASA tervezetével való összhang megteremtése szükséges. Így válik elkerülhetővé, hogy a közösségi jogszabály hatálybalépésekor koncepcionális változásokat kelljen a hazai jogalkotónak átültetnie. Mindezek alapján a pilóta nélküli légijárművek repüléseit szabályozó rendelet az uniós jogalkotási folyamatok lezárulását, a szükséges egyeztetések lefolytatását és a végleges kormányzati döntés meghozatalát követően lép hatályba.”

Az államtitkári válasz akkor még folyamatban levőként említette azt a szakmai javaslatot, amiről ma a minisztérium már elkészült tervezetként beszél. Ezt a tervezetett a minisztérium publikálta, sőt a drón szabályozásban érintett főbb szervezetek, így a DOE - Drónpilóták Országos Egyesülete a drónpilóták szemszögéből, a NAIH - Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adatvédelmi oldalról és a már említett Knight Bird & Bird Ügyvédi Iroda is véleményezte, utóbbi leginkább jog elméleti észrevételekkel hozzájárulva a társadalmi vitához.

Jelenleg az EU légiközlekedés-biztonsági területen illetékes szervének tervezetére vár a magyar hatóság az új szabályozás elkészítésével. Az EASA - European Aviation Safety Agency oldalán jelenleg az olvasható, hogy a tervezetről várhatóan 2018 végére dönthet az Európai Bizottság, így az EU szintű átfogó és talán a mai, országonként eltérő szabályozásoknál lényegesen egységesebb szabályozás leghamarabb 2019-re léphet életbe.

2019 elején az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy reményeik szerint az év második felében érkezhet az EU szabályozás és az ezzel már összhangban levő új magar dróntörvény:

A legfontosabb újdonság az Európai Unióban készülő szabályozás lesz, amely az unió teljes területén, közös előírásokkal rendezi a pilóta nélküli légijárművek üzemeltetésének kérdéseit. Az előrehaladott közösségi jogalkotási eljárás miatt a magyar jogszabályi környezet jelenleg érdemben nem változtatható meg. A korszerűbb uniós rendelkezések hatályba lépése az év második felében várható.

A tárca képviselői tevékeny részesei a nemzetközi jogalkotási folyamatnak, rendszeres tárgyalópartnerek a közösségi szintű egyeztetéseken. Az új előírásokkal kapcsolatos fontos elvárás, hogy azok kellő rugalmasságot biztosítsanak a drónt szabadidős, hobbicéllal üzemeltetők és az innovatív vállalkozások számára is, ugyanakkor hosszú távra érvényesen teremtsék meg a biztonságos elkülönítés és egységes európai légtérbe történő fokozatos integráció lehetőségét.

Szóval ezek a 2017-es cikkek mind hiába üdvözöltek/riogattak új dróntörvényt:

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a szabályozás. Addig is érdemes tisztában lenni vele, hogy mi a jelenleg érvényes magyar szabályozás és melyik országban hogyan szabályozzák a drón használatot!

Ha nem csak magunkbban szeretnénk elégedetlenkedni a helyzet miatt, akkor persze addig is minden drónhasználó jelezheti képviselőinek a Magyar Orszgágyűlésben és az Európai Parlamentben, hogy számára milyen fontos lenne a drón kérdés korszerű szabályozása és mindenki megkérheti képviselőjét a törvényhozás sürgetésére. Ha a politikusok látják, hogy ez a téma foglalkoztatja a választóikat, talán hamarabb történik valami.

Az illusztráló montázshoz felhasznált képek:
Christian Widell on Unsplash
Thomas Griesbeck on Unsplash

Kiegészítés: Alig valamivel az írásunk után érkezett a hír, hogy az EU Parlament elfogadta a drónszabályozás tervezetét, így következő fázisba léphet az EU gépezet, de sajnos még így is elég messze a cél.

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8713869194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása