Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Trump elnök tűzparancsot adott a civil drónokra

törvény engedi a kormány szerveket privát drónokra lőni Amerikában

2018. október 12. - dróninfo

rifle-shooting-kony-xyzx-603881-unsplash.jpgTrump elnök aláírta azt az új törvényt, ami sok más részlet szabályozás mellett engedélyt ad az amerikai kormányszerveknek, privát drónokra tüzelni. A törvény egyrészt fontos lehet bizonyos helyzetekben, másrészt viszont sokan kritizálják, hogy megfelelően szabályozza-e a részleteket.

Az RT.com cikke szerint az újonnan elfogadott törvény lehetőséget ad a kormányszerveknek, hogy a különféle objektumok, vagy személyek védelme érdekében elfogjanak, károsítsanak, vagy akár meg is semmisítsenek drónokat a tulajdonos engedélye, vagy előzetes tájékoztatása nélkül. Erre a törvénymódosításra a terror fenyegetettség és a technika fejlődésével való lépés tartás is magyarázattal szolgálhat. Hiszen egy ideje már nem csak az amerikai kormány használ drónokat szerte a világban. Ma már bárki hozzáférhet drónokhoz és azokat akár rosszra is használhatják. 

A törvény kritikusai szerint viszont az új törvény túlságosan is szabad kezet ad a kormányhivataloknak. Ez pedig akár visszaélésekre is lehetőséget adhat és indokolatlan, vagy aránytalan intézkedésekhez vezethet olyan esetekben is, amikor egy drónt nem ártó, támadó szándékkal használnának.

Az ACLU (American Civil Liberties Union) amerikai civil szabadságjogi szervezet szóvivője szerint a törvény nem biztosít feltételeket, garanciákat és ellenőrzési procedúrát arra, hogy csak indokolt esetben használják. Ez szükségtelen megfigyelésekhez, lefoglalásokhoz, vagy károkozáshoz is vezethet akár olyan helyzetekben is, amikor újságírók, vagy magán vállalatok legális keretek között használnának drónt.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) modern technológiák társadalmi hatásaival foglalkozó alapítvány egyetért a kritikával. Szerintük az új törvény súlyosan korltozhatja az amerikai alkotmány első kiegészítése által garantált szólás- és sajtószabadság gyakorlását, illetve szerintük ütközik a negyedik alkotmány kiegészítésbe is, ami a magán tulajdon engedély nélküli lefoglalását tiltja.

Kíváncsian várjuk, hogy a jogviták közepette hogyan alakul majd ki a (ha ez lehetséges) végleges drónszabályozás.

Mindeközben az EU gépezete is dolgozik egy drón szabályozási keretrendszeren. A magyar törvényhozás pedig az EU tervezet alakulására vár, hogy a jelenlegi nehézkes szabályozást és döcögő engedélyezést megreformálja.

Így még nagyobb hangsúlyt helyezünk rá, amikor azt ajánljuk, Amerikába (vagy bárhova máshova) utazás előtt különösen nagy körültekintéssel nézzetek utána a helyi drón szabályozásnak és hogy hol lehet, vagy nem lehet repülni.

Forrás: RT.com

Kép forrása: Kony Xyzx on Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714297281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása