Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Drón engedélyek késnek - a hatóság tartja a határidőt

nehéz szabálykövetően drónozni, ha nem jönnek időben az engedélyek

2018. augusztus 01. - dróninfo

Embed from Getty Images

Sokszor emlegetjük a magyar drónszabályozást és mindenkit arra buzdítunk, hogy legálisan, engedéllyel repkedjen a drónjával. Viszont ha nem jönnek meg időben az engedélyek, akkor nehéz szabálykövetőnek lenni. Még akik próbálnák is betartani a hivatalos utat, egyre többen tesznek le róla a költségek és főleg a rendszer nehézkes, hibás, hiányos működése miatt. Szerencsére ez a tendencia egyelőre legalább a birságolásokban nem látszik még. A hatóság azt mondja, tartják a határidőket.

esetilegterkerelemnew.jpgDrónhasználók körében egyre több olyan történet kering, hogy a hatóság napokat, de akár heteket is késik az eseti légtér használati engedélyek elbírálásával. A hivatalosan 30 napos átfutású procedúrába se túl későn, se túl korán nem érdemes belefogni, mert a hatósag azért is visszadobja a kérelmeket, ha túl korán igényeljük meg a légteret és azért is automatikusan elutasítják a kérelmet, ha nem a törvényben előírt (legalább) 30 napal előbb adjuk be a kérelmet. Sokan úgy találgatnak, hogy 45-60 nappal előbb érdemes beadni, mert azt már túl van a 30 napon, de még talán nem utasítják el azért, mert túl korán adta be valaki. Ezen kívül persze további szakmai okokból is elutasíthatják a kérelmeket. Ilyenkor pedig nem csak repülni nem lehet, hanem elbukja az igénylő a befizetett illetéket is, ami minimum 3 ezer forint veszteséget jelent. De ha egy bonyolultabb légtér szerkezetű, veszélyesebb (például városi) területen, vagy természetvédelmi okokból korlátozott légtérben igényel valaki légteret, akkor a magasabb illeték és a biztonsági felmérés készítésének költségei is növelik az elutasítás miatt elszenvedett veszteségeket.
Csakhogy egyre többen tapasztalják azt, hogy hiába adják be időben a kérelemeiket, a hatóság nem válaszol azokra csak a tervezett repülés dátuma után akár több nappal. Beszéltünk olyanokkal, akiknek sikerült megbeszélni a hatóság ügyintézőivel, hogy ha már a kezdő dátum után érkezett meg az engedély, akkor a záró dátumot is tegyék annyival későbbre. A hobbi repüléseknél ez akár megoldás is lehet.
Így viszont nehéz, ha nem teljesen lehetetlen komolyan számolni az engedélyekkel. Sok esetben komoly munkák, üzleti megbízások múlhatnak rajta. Ha valakinek egy esküvő, vagy más rendezvény időpontja miatt fontos azon a napon repülni, amikorra kérték az engedélyt, akkor nem megoldás, ha hosszabb időre megkapja.
Ráadásul nem is könnyű a hatósággal egyezkedni, mivel a hivatal az ügyfelek kérdéseire kizárólag péntekenként 13-15 óra között válaszol - így aztán mindenki ekkor próbál érdeklődni náluk a kérelme állapota iránt. A szerencséseknek, akik el tudják őket érni, általában kedvesen és segítőkészen válaszolnak, de sok esetben ez sem segít sokat. Általában nem mondanak mást, mint hogy a kérelem elbírálás alatt van, majd küldik róla az értesítést.
Egyesek tudni vélik, hogy először az elutasításokat küldik ki, ezért ha nem jön elutasítás, az már jó jel, hogy lesz egyszer engedély. Csak az a kérdés, hogy mikor jön meg. Amíg ugyanis nincs a kezedben, addig hivatalosan nincs engedélyed. Akkor sem, ha egy minisztériumi asztalon már ott hever elfogadva. A pletykák szerint a probléma oka az, hogy kevesen vannak az egyre szaporodó kérelmek elbírálására. Ráadásul a nyári szabadságolások sem segíthetnek sokat. A többség viszont érthető módon inkább abban látja a probléma forrását, hogy a korszerűtlen szabályozás miatt még mindig papíron kell a kérelmeket beadni, így aztán feldolgozni is tovább tart, mintha eleve egy számítógépes rendszerbe érkeznének a kérelmek.
Sokan reklamálják azt is, hogy a kérelmekért bezsebelt illetékekből lehetne növelni a hatóság létszámát, korszerûsíteni az igénylési rendszert, akár feláras szolgáltatásként gyorsított eljárást is bevezetni, mint az útlevelek és vízum igénylések esetében is létezik ilyen. Viszont a korszerűbb drónszabályozással a magyar jogalkotók az EU keretrendszerelkészültére várnak, így addig nem is lesz majd korszerűsítés, amíg Brüsszelben nem alkotnak valamit.
Megkérdeztük az illetékes minisztérium sajtó osztályát, hogy mi a helyzet az engedélyek elfogadásával kapcsolatban. Ezt a választ kaptuk tőlük:
Jelentősen javult a hiánytalanul és időben benyújtott kérelmek aránya, ugyanakkor megnövekedett a kérelmek száma, ami megnöveli az egymással térben és időben ütköző légterek, úgynevezett átlapoló légterek számát. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy jogszabály előírása miatt átlapoló légterek nem jelölhetők ki, és az erre vonatkozó kérelmek esetében a kérelmezők egymással ellentétes érdekeit a hatóság nem képviselheti. Az idei évben benyújtott kérelmek mintegy ötödét utasították vissza, leginkább a kérelem késedelmes benyújtása miatt. Előfordulnak esetek, amikor a kérelmezett légtér átlapol egy korábban kijelölt eseti légtérrel.
A hiánytalan kérelem időben, de nem túl korán történő benyújtásán kívül nehéz igazán jó tanácsot adni a kedvező elbírálás érdekében. Az egymással átlapoló kérelmek abban az esetben csökkenhetnek, ha az igénylők valóban akkora légteret és akkora időtartamra igényelnek, amekkorára és amennyi időre szükségük van, ezzel esélyt biztosíthatnak mások számára kérelmük kedvező elbírálásához.
Az eseti légtér kijelölésének eljárásrendjét jogszabályok előírásai határozzák meg, így azt is, hogy a kérelmet legalább 30 nappal a tervezett légtér igénybevételének kezdőnapja előtt kell a hatósághoz benyújtani. Légiközlekedés biztonsági szempontból nincs különbség egy budapesti nyilvános repülőrendezvény, egy intenzív légiforgalommal járó nemzetközi katonai gyakorlat és egy pilóta nélküli légijárművel végrehajtott fotózás között: ezek veszélyesek a légiközlekedés más résztvevőire, ezért szükséges az eseti légtér, és ezért kell megfontolt, minden körülményre kiterjedő, alapos vizsgálat a kijelöléséhez. A 30 napos határidő ennek érdekében szükséges, és ezért nincs gyorsított eljárás.
A megnövekedett számú kérelmekkel együtt járó ügyintézési, elbírálási – jogszabályban meghatározott 30 napos - határidőt minden esetben tartja hatóságunk."
Ezek fényében mindenkit továbbra lehetőleg szabálykövető, de különösen megfontolt, felelősségteljes és mindenek előtt balesetmentes drón használatra bátorítunk!
Kép forrása: Getty Images

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014155171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása