Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Kiderítettük, miért és mennyire birságolják a drónozást

nem olyan súlyosak a birságok, mint sokan riogatnak vele, de azért jobb elkerülni

2018. május 03. - dróninfo

444dron-elkobzas-rendor.jpegUtánajártunk a drón szabályok utáni leggyakoribb kérdésnek. Milyen gyakran, miért birságolnak és mekkora büntetés jár érte, ha nincs repülési engedélyünk...

Arról már írtunk, hogy mik a drónozás jelnlegi szabályai Magyarországon, sőt ez sajnos egyelőre nem is fog megújulni és a világ különböző országaiban. Adja magát viszont a következő kérdés, hogy vajon mekkora büntetés jár érte, ha valaki engedély nélkül repül?

Sok féle cikk megjelent már erről. Emlegetni szoktak több százezres, vagy akár 10 milliós birságokat is. Az RTL Klub híradója és ennek nyomán a 24.hu cikke száz milliót emleget. A Dunaújvárosi Hírportál 2017. augusztusi cikke viszont 20-100 ezerig terjedő büntetési tételekről ír és hogy .

Megkérdeztük hát az illetékes szaktárcát, hogy mi is a valóság a drónokkal kapcsolatos büntetések ügyében, ezt a választ kaptuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától: 

"A hatóság a tevékenység bejelentés elmaradása vagy a légiközlekedési szabályok megsértése (pl. légtérsértés) miatt többnyire rendőri, pilóta vagy légiforgalmi irányító általi bejelentés alapján, illetve hivatalból indít eljárást. A szankció a szabálysértés súlyától függően 30 és 300 ezer forint közötti bírság, enyhébb esetben figyelmeztetés lehet.

A szakhatóság pilóta nélküli légijárművek miatt 2016-ban 15, 2017-ben 8, 2018 első hónapjaiban négy eljárást indított."

2018 lezárultával újra utánajártunk a birságolási statisztikáknak. Az időközben nevet változtatott Innovációs és Technológiai Minisztériumtól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz 2018-ban 15 lakossági bejelentés vagy rendőri kezdeményezés érkezett pilóta nélküli légijárművel kapcsolatban a légiközlekedési szabályok megszegése miatt. A hatóság 8 esetben indított hivatalból eljárást a légiközlekedési törvényben foglalt előírások megszegőivel szemben.

A bírság összegét a jogsértés mértékének függvényében, az érintettek körének nagyságára, a jogsértés súlyára, veszélyességére vagy károsító hatására, a jogsértő állapot időtartamára, a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, a bekövetkezett kár mértékére, a helyreállíthatóság lehetőségére és a jogsértéssel elért jogtalan előny mértékére tekintettel a hatóság határozza meg. Súlyosbító tényező pl. az ellenőrzött légtérben történt jogsértés, különösen, ha aktív repülés is folyt ott, és a ismételt, visszaeső vagy gazdasági érdekből elkövetett jogszabálysértés. A pilóta nélküli légijárművel elkövetett szabálysértésekért jellemzően 30 ezer forint körüli büntetéseket szabtak ki.

A minisztérium által leirtakkal egybe vágnak azok a beszámolók, amiket néhány megbirságolt drónpilótától hallottunk eddig. Ezek közé soroljuk több népszerű magyar YouTuber esetét is, akiket a videóikban látott repülések után jelenttek fel "jóakaróik". A többségük csak négy szemközt és kamerán kívül szokott beszélni róla. Eddig HErBY az egyetlen, aki nyilvánosan beszélt a 30 ezes birságról.
Ezek fényében készítette HErBY az alábbi videót. Azt azonban fontos kiemelni a videóval kapcsolatban, hogy az idézés és a hatósági eljárás élménybeszámolóján kívül az engedélyezésről és a szabályokról elmondottakban több pontatlanságot is tartalmaz. Szóval inkább ne innen tájékozódjatok! Például azt állítják a videóban, hogy városon belül lehetetlen engedélyt szerezni, miközben épp nemrég írtunk róla, hogy a május 1-ei belvárosi légtérzárlat is tucatnyi korábban kiadott engedéllyel ütközött. Sok más hiányosság mellett az pedig egyáltalán nem szerepel a videóban, hogy te magad is bármikor megnézheted a terkep.legter.hu oldalon, hogy hol, mikor és mennyi légtérhasználati engedély van életben - már csak azért is, hogy ezek ismeretében könnyebben tudj magadnak légteret igényelni.

Mi a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy mindenképpen baleset mentesen, felelősségteljesen, mások anyagi és személyi biztonságát, nyugalmát és privát szféráját tiszteletben tartva repülj. Ezen túl persze nem árt, ha még engedélyed is van rá, de a legfontosabb, hogy baj ne történjen.

Herby drón birságának története:

Fotó: 444.hu

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013887016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eseti légtérhasználati engedély: így igényeld drónozáshoz 2018.07.24. 12:08:11

Ha egy drónozó szabályosan akar eljárni, és a drónozást legálisan akarja végezni, akkor minden esetben eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelni, amit sokan nem tudnak. A magyar légtérhasználatról a 4/1998. kormányrendelet rendelkezik, és ebben a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása