Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Drón tilalom a nagy magyar fesztiválokon

tájékoztatás nincs róla, de tiltják a drónokat

2018. július 06. - dróninfo

balaton_sound-tuzijatek-dron-kallopeter-rockstarphotographers_jpg.jpegBár erről nem sok hivatalos tájékoztatást találtunk sem a fesztiválokon helyszínén, sem azok weboldalán, megtudtuk, hogy csak a szervezők drónozhatnak a nagy magyar fesztiválokon, mindenki másnak tilos. Ne akarjatok látványos drón felvételeket készíteni sem a Balaton Soundról, sem a Szigetről!

Javában zajlik a fesztivál szezon és a Volt Fesztivál után már a Balaton Soundról is sorra érkeznek a szervezők izgalmasabbnál izgalmasabb drónos felvételei is. Mivel ezek a felvételek a fesztiválok reklámozásában is komoly szerepet kapnak, biztos sokakat motiválnak hasonló fotók és videók készítésére is. Ráadásul egyre több turista és vlogger is mindenhova magával viszi a drónját. Magától értetődik a kérdés, miért pont a fesztiválokat hagynák ki.

Hát mert tilos a fesztiválokon drónozni!

balaton_sound-emberek-dron-kallopeter-rockstarphotographers.jpg

Egyik olvasónk jelezte, hogy a Balaton Sound és Sziget Fesztiválon is csak a blogunkon már többször emlegetett drónfotós, Kálló Péter vezette Rockstar Photographers drónjai repkedhetnek. Egy biztonsági őr azt mondta, hogy drónt még csak bevinni sem lehet, mert már a bejáratnál elveszik az ellenőrzésnél, mintha alkohol, kábítószer, vagy fegyver lenne.

Megpróbáltunk utánajárni, mégis hogyan szabályozza a kértdést az egyik legnagyobb magyar rendezvényszervező cég. A weboldalukon nem sok infót találtunk. Kérdésünkre a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. eddig annyit válaszolt, hogy:

A fesztiválok területén nem lehet drónt használni.

Fesztiválon drónozni veszélyes
Nincs is gond a tiltással. Mi is írtunk már róla, hogy tömeg felett nem szabad drónozni, aki pedig mégis megteszi, annak különösen nagy körültekintéssel kell eljárnia, hogy ne okozzon balesetet. A fesztiválok pedig különös körültekintést igényelnek, mert ilyen helyeken nem csak ember van sok, hanem rengeteg féle rádió sugárzás és interferencia akad.  Ezek pedig könnyen megzavarhatják akár a komolyabb drónok vezérlését is, a kisebb, olcsóbb hobbi gépekéről nem is beszélve.
Így pláne érthető, ha a szervezők korlátozzák a drón használatot és csak a nekik dolgozó drónokat engedik repülni. Hiszen így a legkönnyebb elkerülniük a baleseteket és az esetleges kellemetlenségeket is. Annál is inkább, mert bármi történik egy fesztiválon, az mindenképpen a szervezők felelőssége.

voltfestival-nagyszinpad-dron-kallopeter-rockstarphotographers.jpg

Fontos lenne a tájékoztatás
Az viszont kevésbé szerencsés, hogy ha már egyszer tiltás van a drónokra, ez mégsincs sehol feltüntetve. Nincs egyetlen drónozni tilos tábla sem a fesztivál környékén. Sőt a bejáratnál kifüggesztett házirendben és a rendezvény webboldalán sem találtuk egy sornyi nyomát sem a drónokra vonatkozó tiltásnak. Írásunk megjelenéséig sem a fesztiváli tájékotzató "kérjük hagyd otthon részénél" nem említik a drónokat, sem a fotózásról és videózásról szóló résznélsem a biztonságról szóló résznél. Reméljük, hogy ezt pótolni fogják, mert érdemes volna tájékoztatni róla a látogatókat, hogy minél könnyebben észrevegyék a tiltást.

Hosszas kutakodás után a Balaton Sound oldaláról PDF-ben letölthető hat oldalas házirendben megtaláltuk azt a két rövid bekezdést, ami egyértelművé teszi a drón helyzetet:

"Drónt a Rendezvény területére behozni kizárólag abban az esetben lehet, ha a Látogató rendelkezik a Sziget előzetes, írásos engedélyével. A korlátozás alá eső tárgyakkal a Látogató a Rendezvény területére nem léphet be." 

Illetve:

"A Látogató tudomásul veszi, hogy a Rendezvény területén, illetve afelett drón használatával video- vagy fényképfelvételt készíteni kizárólag a Sziget előzetes, írásos engedélyével, valamennyi vonatkozó jogszabályi előírás betartásával, a résztvevők és a Rendezvény biztonságát nem veszélyeztetve lehet. A felvétel készítője köteles az egyes felvételek készítésének módját és időpontját a Szigettel előzetesen egyeztetni és jóváhagyatni."

hungaroring-nodrone-zone-sign.pngSzaporodnak a világban a drónozni tilos táblák
Mi sem szeretülni drónozást tiltó táblákat látni. De ha túltáplált van, akkor legyen egyértelmű tájékoztatás is. Nagyon helyes, hogy a szervezők vették a fáradtságot, hogy a részletes ÁSZF-be (amit azért a fesztiválozók többsége vélhetően soha nem fog letölteni és végigolvasni) beleírják a drón tilalmat. Viszont egyrészt ez csak a fesztiválra belépőkre vonatkozó tilalom, így azokra egyáltalán nem vonatkozik semmilyen formában, akik esetleg kívülről próbálnak meg drónjukkal berepülni a fesztivál területére. Másrészt ha már bevezettek egy tiltást, akkor azt miért dugják el. Miért nem emelik ki ezt a tilalmat sehol sem a fesztivál weboldalán. Illetve miért nincs egyetlen figyelmeztető tábla sem kihelyezve a fesztiválon? Nem csak külföldön egyre több turista látványosságnál, hanem már Magyarországon is előfordul pár helyen, így például a Hungaroringen is.
Továbbá mint arról szintén írtunk már, a Budapest Airport a weboldalán és a check-in pultoknál is gondosan tájékoztatja az utasokat, hogy Budapestről drónt nem engednek kézipoggyászban szállítani a repülőkön (Debrecenből és a világ legtöbb más külföldi repteréről viszont igen). Ha már tudják az illetékesek, hogy a drón kérdéssel foglalkozniuk kell és tiltást is vezeetnek be rá, akkor legalább tájékoztassanak róla egyértelműen és jól láthatóan!

Mindezek mellett persze nem árt ismét leírnunk, mint már annyiszor megtettük itt a blogon, hogy a magyar törvények szerint kizárólag hatósági engedély birtokában lehet drónnal repülni. Ugyan ezt sokan nem tartják be, de aki engedély nélkül drónozik, az akár súlyos birságra is számíthat, bár mint azt szintén megírtuk már, egyelőre nem nagyon birságolnak Magyarországon, de azért, ha valakit rajtakapnak, vagy bejelentés érkezik, abból nem biztos, hogy csak ejnye-bejnye lesz.

Hagyjátok otthon a drónt és nélküle fesztiválozzatok!

Fesztivál drónfotók: Kálló Péter - Rockstar Photographers és Legter.hu
Hungaroring drón tiltó tábla: Nagy Tamás - Dróninfó

sziget-eseti-legter.png

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914096541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demi78 2018.07.08. 21:45:23

Hogy van ez kulfoldon? Be akarok inditani egy dronos ceget Franciaorszagban, nagyjabol tisztaban vagyok az eloirasokkal. Szoval amatorkent emberek felett nem repulhetsz at, nem keszithetsz roluk fotot, videot. Profikent igen, ha van engedelyed. Nem ismerem az otthoni szabalyozast, de itt kinn a Vigipirate (terrorizmus elleni vedekezes) miatt rettentoen korlatozott az amator repulos. Es ha olyan helyen repulsz, ahol nem szabad, egy ev bortont es 45000€ buntetest kockaztatsz (nuklears eromunel ez 75000€).

dróninfo 2018.07.12. 10:25:21

@Demi78: Az emberek, pláne tömeg felett repülés mindenhol nagyon érzékeny kérdés, mert mindenki retteg tőle, hogy mikor fog egy drón valakire ráesni és az kire milyen stigmát éget majd, amik milyen további szigorításokat és egyéb következményeket von majd maga után.

A magyar szabályozásról rendszeresen írunk itt a blogon, akárcsak a hazai büntetésekkel is foglalkoztunk már. Megtalálod ezeket az írásainkat a szabályozás menüpont alatt.

A külföldi szabályozásokkal csak átfogóbban, néhány tanács és forrás gyűjtemény szintjén foglalkoztunk, mivel kívülről nehéz minden ország szabályaival képben lenni.
Ha te Franciaországban ráadásul nem csak turistaként akarsz drónozni, hanem ilyen vállalkozást indítani, akkor mindenképp érdemes helyi szakértőkkel beszélni, mert nagyon képben kell lenned a helyi szabbályozással, ami nem csak a repülési részével kapcsolatosak. Mi úgy tudjuk, hogy a franciák a vállalkozási oldalát is elég szigorúan szabályozzák, kamarai, szakszervezeti tagságok, stb.
süti beállítások módosítása