Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Ismerd meg a világ drónszabályozásait (frissítve!)

utazás előtt nézz utána - ahány ország, annyi féle szabályozás

2018. február 08. - dróninfo

dronszabalyozas-vilagterkep-droneruleseu.pngA világ minden országa máshogyan szabályozza a drónok használatát. Egyelőre még az EU-n belül sem létezik, nemhogy egységes szabályozás, de még csak általános irányelvek sem. Minden utazás előtt érdemes alaposan és lehetőleg minél több forrásból tájékozódva utánajárni, hogy mik a helyi szabályok és hogyan lehet azoknak megfelelően eljárni. Ehhez nyújtunk most mi is egy kis segítséget...

dronszabalyozas-vilagterkep-anilpolat-foxnomad.pngEgyre több weboldal nyújt segítséget a különböző országok eltérő szabályozásainak áttekintésében. Persze az ilyen gyűjtemények sem garantáltan szolgálnak mindig pontos információkkal. Sok ország szabályozása nem elérhető más országok lakói számára is értelmezhető nyelven, így eleve nehezen kerülhetnek bele ezekbe a gyűjtésekbe (többek közt a magyar szabályozás részletei is). Az egyes országok szabályozásai időről-időre változhatnak is és nem biztos, hogy minden ilyen változást le tudnak ezek az oldalak követni. Érdemes ezek miatt több helyen is ellenőrizni, hol mit írnak egy-egy ország szabályairól.

Ezen kívül érdemes lehet például rákérdezni egy nagyobb utazás előtt a célország követségén is, hogy ők mit mondanak az aktuális szabályozásról. Tőlük valószínűleg egy hivatalos választ kaphat az ember, ami jobb esetben tényleg hiteles és aktuális.

dronszabalyozas-vilagterkep-globaldroneregulationdatabase.pngAz sem árt, ha megpróbálunk különféle fórumokon, vagy akár csak a webes keresők segítségével rákeresni, hogy milyen tapasztalatokat osztanak meg az emberek az adott országban drónozással kapcsolatban: keress rá az ország nevével kiegészítve arra, hogy "flying drone regulation".

Ha sikerül találnunk helyi modell repülő és/vagy drónos közösséget, klubot, sportegyesületet, vagy érdekképviseleti szervet, akkor ők is segíthetnek a kérdéseinkkel kapcsolatban. Elvben akár drón filmezéssel, fotózással foglalkozó cégeket is meg lehet kérdezni róla, de ők azért nem biztos, hogy támogatni akarják a nekik konkurenciát jelentő turisták ténykedését. Ezért aztán nem biztos, hogy tőlük minden esetben a legmegbízhatóbb információkat szerezhetjük be. Emiatt talán érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy kiadjuk-e teljes pontossággal a repülési terveinket és várható tartózkodási helyinket - ahol esetleg megnehezíthetik a dolgunkat, vagy ránk szabadíthatják a hatóságokat, miután alaposan félreinformáltak minket.

Érdemes lehet viszont a kérdéseinket feltenni a minket fogadó szálloda, sípálya, vagy egyéb úti célként szereplő létesítménynél. Már csak azért is, mert ha pont ott akarunk repülni, nekik a hely tulajdonosaként lehetnek saját szabályaik az ország szabályain túl is.

Nem utolsó sorban pedig érdemes lehet egy kört futni a kérdéssel az úti célunk közelében levő reptérnél is, hiszen hol máshol ismerhetik a legjobban egy ország légügyi szabályait, mint a reptéren, ahol folyamatosan ezen szabályok értelmében üzemelnek. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni vele, hogy a repterek (vagy bármilyen más hely) ügyfélszolgálatán nem pont azok írják a válaszokat, akik a repülőket irányítják, és betéve ismerik a szabályozást. Szóval sajnos előfordulhat, hogy egy ügyfélszolgálati válasz nem minden esetben lesz hitelt érdemlő és pláne nem garancia bármire. Leginkább azoknak a forrásoknak érdemes hinni, amik nem csak állítanak valamit, hanem azt kellően hitelesnek tűnő forrást (lehetőleg online) is megadnak.

Érdemes persze a DJI no fly zónákkal is képbe kerülni akár itthon, akár külföldön repül az ember.

Országonkénti drón szabályozások gyűjteményei:

A közelmúltban körbejárta a világsajtót és sok más oldalhoz hasonlóan a PetaPixel is megírta, hogy Anil Polat létrehozta a Google MyMapsen a világ drónszabályozási térképét. Ez a térkép elérhető a weben, de készített hozzá egy alkalmazást Android és iOS készülékekhez is. Ezekért $5 / 1700 Ft díjat kell fizetni, viszont ezzel támogathatod az eddigi munkáját és hozzájárulhatsz, hogy a jövőben is minél frissebb és naprakészebb információval szolgáljon számodra. Ennyit talán megérhet. Persze ezeket az információkat éppúgy óvatosan kell kezelni, mint bármelyik másik korábban említett oldal közléseit.

dronszabalyozas-euterkep-droneruleseu.pngAz EU is létrehozott egy felelősségteljes drónozást ösztönző weboldalt a dronerules.eu címen, ahol elvben minden tagország legfontosabb forrásai elérhetők a drónokkal kapcsolatban. Sajnos egyelőre az oldal ugyan magyarul is olvasható, jelenleg még(?) nem üzemel teljes funkcionalitással. Magyarul például a jogszabály térkép sem működik, a forrásanyagok sem érhetők el magyarul és a több nyelven is elérhető tájékoztató videónak sincs még magyar változata. A kezdeményezés minden esetre előre mutató és hasznosnak ígérkezik.

A gond csak az, hogy nincs egységes EU szintű drón szabályozás, így még a környező országok mindegyikében is eltérő szabályozások élnek. Az EU illetékes szervei is dolgoznak a szabályok harmonizálásán, de hogy a Helsinki drón tervezetből mikorra és mit sikerül összehozni, az egyelőre nem látszik.

Ha tudsz egy hasznos oldalt a különféle országok drón szabályozásairól és még nincs a listánkon, ne habozz elküldeni, hogy felvehessük a listára!

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8113644344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása