Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Nagyon lassan jön az új EU-s drónszabályozás

2020. július 1-ig nem nagyon lesz változás

2019. november 12. - dróninfo

Többször írtunk már róla, hogy a jelenlegi nehézkes magyar dónszabályozást egy újabb, korszerűbb EU szabályozás váltja majd le. Rákérdeztünk az illetékes tárcánál, hogy mit lehet tudni a változás bevezetéséről. A válaszuk nem túl bíztató.

Az ITM válasza a drónszabályozás bevezetésével kapcsolatban:

A pilóta nélküli légijárművek teljes spektrumát szabályozó uniós előírások 2019. július 1-jétől léptek hatályba. A részletes előírásokat rögzítő végrehajtási rendelet azonban csak 2020. július 1-jétől alkalmazandó, ami egyéves felkészülési időt biztosít a tagállamok számára. Az innovációs tárca már megkezdte a pilóta nélküli polgári légijárművekre vonatkozó nemzeti szabályozás összeállítását. Az új jogszabály várhatóan tavaszra nyerheti el végleges formáját, pontos tartalmáról így a későbbiekben adható tájékoztatás. Alapvető elvárás, hogy a felhasználóbarát szabályozási környezet ösztönözze a fejlődést, de egyúttal vegye figyelembe a drónok használatából eredő kihívásokat, így a többi között a nem kívánt repülések tilalmát, az érzékeny infrastruktúrák, védett intézmények és a magánszféra megóvását is. 

A hazai végrehajtási szabályok bevezetésének ideje tervezetten egybe fog esni az uniós rendelet alkalmazásba vételi időpontjával. A tervezet az uniós keretszabályozás részleteit határozza majd meg, hiszen a közösségi keretszabályozás végrehajtására hivatott.

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7315613168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása