Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Megduplázódhat a drón engedélyek száma

sokan késve kérnek engedélyt, ezért utasítják el

2018. június 01. - dróninfo

documents-ron-dyar-521350-unsplash.jpgA magyar szabályozás megköveteli, hogy a drónok repülésére 30 nappal előre engedélyt kérjünk a hatóságoktól. Megkérdeztük az illetékes minisztériumot, hogyan alakulnak a drónok légtér használati engedély igénylései. A szaktárca szerint idén akár megduplázódhat az engedélyek száma.

A jelen szabályozás szerint a Honvédelmi Minisztériumtól kell repülési engedélyt kérni, így megkérdeztük a tárcát, hogy alakulnak a repülési engedélyek számai. Mint kiderült, idén akár meg is duplázódhat a tavaly kiadott engedélyek száma.

Öt év alatt megtízszereződött az eseti légtér engedély igénylések száma. 2013-ban még csak 280 eseti légteret igényeltek, idén akár ennek tízszeresére is nőhet a számuk. 2015-ben a kb. 500 engedélyből mindössze 25 vonatkozott pilóta nélküli légijárműre (amit ma drónnak hívunk). A 2016-ban kiadott 700 engedélyből 150 vonatkozott drónokra.

Idén áprilisig 700 légtér engedélyt kértek a minisztériumtól, míg tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 500 kérelem érkezett. Ugyanakkor egyre több a határidőn túl kérelmezett engedély is. Tavaly a kérelmek negyedét kellett a határidők miatt elutasítania a hatóságnak, idén a kérelmek elutasításának ötödénél ez az ok.

A Honvédelmi Minisztérium részletes válaszát alább olvashatjátok:

"Pilóta nélküli légijárművel (drónnal) csak eseti légtérben lehet repülni, melyet a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, mint katonai légügyi hatóság jelöl ki, az eljárásban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztály, mint légiközlekedési hatóság szakhatóságként jár el, melyet főosztályunk a kérelem beérkezését és elsődleges vizsgálatát követően keres meg. Az eljárás kérelemre indul, amit a katonai légügyi hatóság formanyomtatványán kell benyújtani. Az eseti légtér igénylésével kapcsolatos részletes tájékoztató és formanyomtatvány a weblapon a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály (katonai légügyi hatóság) webhelyén elérhető.

Idén, április végéig közel 700 kérelmet nyújtottak be a hatósághoz. 2017 hasonló időszakában ez az adat több mint 500 volt. Idén a tavaly benyújtott kérelmek száma megduplázódhat.

Jelentősen javult a hiánytalanul és időben benyújtott kérelmek aránya, ugyanakkor megnövekedett a kérelmek száma, ami megnöveli az egymással térben és időben ütköző légterek, úgynevezett átlapoló légterek számát. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy jogszabály előírása miatt átlapoló légterek nem jelölhetők ki, és az erre vonatkozó kérelmek esetében a kérelmezők egymással ellentétes érdekeit a hatóság nem képviselheti. Mindezzel együtt a 2017-ben benyújtott kérelmek mintegy negyedét kellett elutasítani. Az idei évben benyújtott kérelmek mintegy ötödét utasították vissza, leginkább a kérelem késedelmes benyújtása miatt. Előfordulnak esetek, amikor a kérelmezett légtér átlapol egy korábban kijelölt eseti légtérrel.

A hiánytalan kérelem időben, de nem túl korán történő benyújtásán kívül nehéz igazán jó tanácsot adni a kedvező elbírálás érdekében. Az egymással átlapoló kérelmek abban az esetben csökkenhetnek, ha az igénylők valóban akkora légteret és akkora időtartamra igényelnek, amekkorára és amennyi időre szükségük van, ezzel esélyt biztosíthatnak mások számára kérelmük kedvező elbírálásához.

A kijelölt eseti légterek száma 2013-ban csak 280 volt, tehát 5 év alatt közel tízszeresére nőtt a mennyiségük. 2016-ban a kijelölt csaknem 700 eseti légtérből mintegy 150 volt pilóta nélküli légijármű repültetésére kijelölve, addig 2015-ben a több mint 500 eseti légtérből csak 25 szolgált ilyen célra. 

Az eseti légtér kijelölésének eljárásrendjét jogszabályok előírásai határozzák meg, így azt is, hogy a kérelmet legalább 30 nappal a tervezett légtér igénybevételének kezdőnapja előtt kell a hatósághoz benyújtani. Légiközlekedés biztonsági szempontból nincs különbség egy budapesti nyilvános repülőrendezvény, egy intenzív légiforgalommal járó nemzetközi katonai gyakorlat és egy pilóta nélküli légijárművel végrehajtott fotózás között: ezek veszélyesek a légiközlekedés más résztvevőire, ezért szükséges az eseti légtér, és ezért kell megfontolt, minden körülményre kiterjedő, alapos vizsgálat a kijelöléséhez. A 30 napos határidő ennek érdekében szükséges, és ezért nincs gyorsított eljárás."

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Kép forrása: Photo by ron dyar on Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214611450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása