Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Új dróntörvény lépett életbe Angliában

a britek szigorítanak a drón használaton

2018. augusztus 03. - dróninfo

uk-dronecode1-basics.pngÍrtunk már a magyar drón szabályokról és a világ különböző országainak szabályozásairól is. Angilában most egyszerű és világos szabályokat iktattak törvénybe, amiket szigorú büntetésekkel igyekeznek betartatni. 2500 font bírság és akár öt év börtön is járhat a drónszabályok megszegéséért.

Pár napja, 2018. július 30-án lépett hatályba a szigetország új drón törvénye, ami az angolok eddig is létező Drone Code ajánlásának törvény erőre emelkedését jelenti. Eddig csak ajánlották a magasság korlátok betartását és a repterek elkerülését, mostantól kötelezővé tették és büntethető a szabályok megszegése 

A szigorításra az egyre gyakoribb drón-repülő találkozások miatt volt szükség. A szabályozás legfontosabb eleme, hogy tilos Nagy-Britanniában drónnal 400 láb (120 m) fölé repülni és a repülőterek 1 km körzetében egyáltalán nem szabad repülni. Azt is előírja az új törvény, hogy nyílt területen ezer fős, vagy nagyobb tömeg fölött tilos repülni, vagy azokat 150 lábnál közelebb megközelíteni. Ha van kamera a drónon, akkor tilos tömegekhez és kiépített területekhez (pl. városok, tanyák) 500 lábnál közelebb repülni, egyes emberektől és épületektől pedig 150 láb távolságot kell tartani.
Egy későbbi módosítás is tervben van az év végére, ami további követelményeket szab majd. Ez tiltani fogja, hogy a gyerekek 250 g-nál nagyobb drónt felnőtt felügyelet nélkül használjanak. Online vizsgához kötik majd a drón használatot, illetve nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a gyártók által egyre szélesebb körben támogatott no fly zone korlátozásokra is. A veszélyes és tiltott légterek elkerülését különféle repülésbiztonsági alkalmazások használatával segítenék. A CAA weboldalán első sorban a hatóság saját Drone Assist (iOS és Android) alkalmazását ajánlják, illetve szerepel még a listában az AirMap (iOS és Android) alkalmazás is.

Kötelező lesz a 250 g feletti drónok regisztrációja is a brit CAA légiközlekedési hatóságnál. Ennek elmúlasztását akár 1000 font birsággal is sújthatják. A regisztrációra viszont másfél év haladékot adnak, 2019. november 30-ig kell minden angol drónpilótának bejelentkezni a nyilvántartásba. 
Az új törvény alapján a rendőrség közbeavatkozhat, ha veszélyesnek ítélik meg egy drón használatát, a földre kényszeríthetik a gépet, le is foglalhatják az eszközt és a felvételeket, illetve akár 2500 font birság és öt év börtön is kiróható a szabályszegőkre. Az intézkedések és a büntetés mértékét persze mindig a szabályszegés és mások veszélyeztetésenek függvényében határozzák majd meg - akárcsak a magyar birságok esetében is.
A tekintélyes büntetések egyébként eddig sem voltak teljesen ismeretlenek Angliában. A BBC 2015-ben számolt be az első esetről, amikor egy férfit 1800 font birságra és két év drón használattól eltiltásra ítéltek. Nigel Wilson 17 alkalommal elkövetett légiközlekedési vétség miatt állt bíróság elé. Több alkalommal rendőri intézekdést foganatosítottak ellene, volt, hogy le is tartóztatták és elkobozták a drónját. Az esetek többségében Premier League futball stadionok, az angol parlament és a Buckingham Palota környékén is repkedett. Az ítélet szerint veszélyeztette a légi közlekedést és a drón használatának közelében tartózkodók személyi épségét.

Az Independent azt írja, hogy a 2013-as nulláról 2017-re 93-ra nőtt a különféle drónokkal kapcsolatos légiközlekedési incidensek száma. Az utolsó évben 25% volt a növekedés. Első sorban az ilyen eseteket akarják elkerülni az új szabályozással. Persze a súlyosabb baleseteket is szeretnék vele megelőzni.
Egy 2000 fős (ebből 350 drón pilóta) mintával készült angol felmérés szerint a lakosság 77 százaléka úgy gondolja, hogy a következetes szabályozás növeli a biztonságot. A drón használók 75 százaléka egyetért ezzel a véleménnyel.  A megkérdezettek többsége - köztük a drónpilóták 96%-a - úgy gondolja, hogy fontos követni a CAA drón útmutatóit a biztonságos repülés érdekében.

Minden drón számára kötelező szabályozás:

  • Tilos 400 láb (120 m) fölé repülni
  • Tilos repterek 1 km körzetében repülni
  • 250 g feletti drónokat regiszrálni kell a CAA nyilvántartásába
  • Rendőri intézkedés során a pilótáknak be kell tudni mutatniuk a regisztrációs dokumentumokat
  • Át kell menni egy drón biztonsági teszten, mielőtt repülhet valaki
  • Repülésbiztonsági alkalmazások hasznalata, hogy elkerüljék a veszélyes, vagy tiltott zónákat 

Hobbi drónokra vonatkozó szabályok:

  • Csak látótávolságon belül (VLOS) szabad repülni
  • Kamerás drónnal 500 láb (150 m) távolságot tartani embertömegektől és kiépített területektől
  • Kamerás drónnal 150 láb (50 m) távolsagot tartani emberektől és épületektől
  • Nem repülhet fölé vagy 150 lábnál (50 m) közelebb olyan területekhez, ahol ezernél több ember tartózkodik
  • Helyi önkormányzatok további repülesi szabályainak betartása

Üzleti drónokra vonatkozó szabályok:

  • Hatósági engedély a repülésre
  • Felelősségbiztosítása a használt drónra
  • Engedély a repülésre terület tulajdonosától/kezelőjétől
  • Az érintett terület ellenőrzése, irányítása, beleértve az ott tartózkodó személyeket és járműveket is
  • Zárt térben ugyanúgy szükséges a CAA hatosági engedélye
  • Külföldi drón kezelőknek ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelniük

A bonyolítás és a szigor ellenére, az új angol szabályozás még mindig jóval egyszerűbb és felhasználóbarátabb a hatályos magyar drónszabályozásnál, ami várhatóan egyelőre nem is fog változni. Bár tagadják, hogy így lenne, a drón használók tapasztalatai alapján a hatóság egyre többet csúszik az engedélyekkel, viszont legalább birságolni ritkán szoktak Magyarországon.

A CAA tájékpztató kis filmje még 2015-ben készült:

A CAA frissített Drone Code tájékoztatója:

uk-dronecode2-dronesafe.pnguk-dronecode3-droneaware.png

uk-dronecode4-dronelegal.pngForrás: CAA UK, BBCManchaster Evening News, Daily Post, Independent, DroneDJ

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114159297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása