Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Online térkép a légtérhasználatról

hasznos segédeszköz minden drón- es más pilótának

2017. november 21. - dróninfo

terkeplegterhu-dron-repulesiengedely.pngElindult a Legter.hu online légtér használati térképe. A netes térképen mindenki láthatja az aktuálisan életben lévő légtér zárlatokat és korlátozásokat. Nagyon hasznos segítség ez mindenkinek, aki drónnal, vagy bármilyen más módon szeretne repülni. Emellett persze a DJI no fly zone térképet is érdemes ellenőrizni minden repülés előtt. Különösen, de nem csak akkor, ha a magyar szabályozást betartva repül valaki.

budapestbelvaros-dron-esetilegter-engedelyek.pngA DJI no fly zone térképén azokat a területeket lehet látni, ahol a DJI drónok automatikusan letiltják a repülést. Ilyen helyeken eleve meg se próbáljatok repülni. A közelükben pedig különös körültekintéssel járjatok el, mert a tiltott terület közelében reklmalálhat, vagy le is tilthat a drón és ez meglepetéseket okozhat, ha nem készül rá fel valaki.

A Legter.hu online térképén pedig a különféle színek jelzik a különböző magán személyek, cégek, állami szervek és hatóságok által különböző célokból lefoglalt, illetve korlátozott légterekeyt. Az egyes légtér jelzésekre kattintva további információt is kaphatunk, hogy az adott korlátozás, vagy légtér igénylés mettől-meddig tart, illetve milyen célből és milyen paraméterekkel került a terület légtere lezárásra.

Lehet városban is repülni!
MIvel gyakran felvetődik, hogy lehet-e városban eseti légtér használati engedélyt kapni, mutatunk egy hétköznapot a főváros légteréből. A kis sárga körök (helyenként sokszögek) mind drón légtereket jelölnek. Szóval igen, lehetséges és viszonylag gyakran elő is fordul, hogy megadják az engedélyeket.

Segítenek az engedély szerzésben
Hogy az engedély kérés mennyire nehézkes és milyen egyéb dokumentumok kellenek hozzá, arról a magyar szabályozsásról szóló írásunkban írtunk bővebben. Aki nem akar maga bajlódni az ügyintézéssel, annak a legter.hu szakemberei díjazás ellenében segítenek az engedély beszerzésben.

Mindenki küldje be a kérelmét!
Mindenkinek az életét megkönnyíti, ha az engedélyüket maguk intézők is elküldik a legter.hu-nak a kérelmüket. Így az online térképre minél hamarabb felkerülhet (szaggatott vonallal jelölve), hogy valahova kértünk légteret. Ez segíthet mindenki másnak, hogy már az engedély 30 napos elbírálási folyamata alatt is lássa, hogy oda már adtak be kérelmet, így ugyanoda mégegy kérelmet ne adjanak be, mert az átlapoló engedély kérelmeket a hatóság úgyis automatikusan elutasítaná - és az előbb igényeltet adják meg, ha minden rendben van az igényléssel.

Engedély nélkül repülve is használd!
Nem szorgalmazzuk, hogy bárki repülési engedély nélkül repüljön, de aki mégis így tesz, annak is érdemes legalább ránéznie a legter.hu térképére, hogy lássa, milyen légterek vannak a környéken. Repülés előtt mindig fontos tudni, hogy esetleg megsértesz-e egy korlátozott, vagy netán kórházhoz tartozó légteret, illetve, hogy számíthatsz-e a térségben valmilyen más repülési tevékenységre, amire tekintettel kell lenned a repülés során. Ez  még akkor is hozzátartozik a felelősségteljes drón használathoz, ha épp úgy döntesz, hogy a szabályokat nem fogod hiánytalanul betartani. Neked is és minden más drón használónak az az érdekel, hogy mindenki elkerülje a drónbaleseteket.

Ez nem egy fizetett reklám, a legter.hu munkáját nagyon fontosnak tartjuk és minden drón felhasználó számára sok előnnyel jár a térkép használata, ezért szorgalmazzuk.

Ne feledjétek, ajánlott lehetőleg a szabályozást betartva, de mindig különösen fontos körültekintően és felelősségteljesen repülni!

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr613342847

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eseti légtérhasználati engedély: így igényeld drónozáshoz 2018.07.24. 09:22:08

Ha egy drónozó szabályosan akar eljárni, és a drónozást legálisan akarja végezni, akkor minden esetben eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelni, amit sokan nem tudnak. A magyar légtérhasználatról a 4/1998. kormányrendelet rendelkezik, és ebben a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.05.15. 10:03:08

Nem lenne rossz egy olyan app sem,ami a legteret rahuzza mondjuk a Google terkepre, Gps-el kovetve a poziciomat. Gyakran jovok-megyek kamionnal,es ha mondjuk lehetoseg lenne a legtereket Europa szerte kulon layer formajaban rahuzni az utinform, muhold stb terkepekre, az egy jo otlet lenne...
süti beállítások módosítása