Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Így már nem lehet drónnal szabályosan repülni Magyarországon

ismerd meg, hogy milyen szabályokat kell betartanod repüléskor!

2018. február 16. - dróninfo

legterszerkezet.jpg2021. január 1-én életbelépett az új dróntörvény, bár még nem túl működőképes. Azóta az ebben az írásban szereplő információk elavultak. Aktuálisnak nem tekinthetők, csupán a korábbi szabályozásról szóló tájékoztatásra alkalmasak. Az új szabályozásról külön írásban számolunk be, amint tehetjük!

A törvényalkotók még dolgoznak az új (remélhetőleg a mostaninál egyszerűbb és könnyebben kezelhető) drónszabályozás kialakításán. Az népszerűen csak drónötrvényként emlegetett új szabályozás megjelenéséig egy elég régimódi szabályozás van életben: 30 nappal előre légtér használati engedélyt kell igényelni 3000 Ft illetékért, ha megkaptad, akkor telefonon jelezned kell, hogy használatba veszed a légteret és repülés után jelezni kell, hogy nem repülsz tovább.

dron-repulesi-engedely-terkeplegterhu.pngTájékoztatás! Az itt írtak a 2021. január 1-én életbelépett új dróntörvény miatt már csak visszatekintésként szolgálnak a korábbi szabályozásról.

A korábban itt a blogon már emlegetett legter.hu tudástára igen alaposan leírja a légterek típusait és szerepét (erről a legikozlekedes.com oldal is alapos és érdekes írást közöl - bár nem drónpilóta szempontból közelítve a kérdéshez). A jogszabályokat, az eseti légterek tudnivalóit és igénylésük módját is, valamint az egyes helyzetekben szükséges biztonsági felmérések főbb tudnivalóit és még sok más tudnivalót is. Online térkép oldalukon pedig megtekinthetők a Magyarország területén található különféle állandó és időszakos légterek, illetve drónok számára kiadott repülési engedélyek és azok területi hatálya is.

Az első lépés tehát megnézni az online térképet, hogy milyen légtereket is érint a tervezett repülésünk. Az oldal segítségével kijelölhetjük a használni kívánt területet. Ez jól jön a kérvény kitöltésénél is, hogy meg tudjuk adni a szükséges adatokat.

esetilegterkerelemnew.jpgA légtér igénylés folyamatáról hivatalos tájékoztatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatóság és a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának közleményéből lehet tájékozódni. Az eseti légtérhasználati engedély igénylést magunk is kitölthetjük (az igénylő lap megváltozott - ezért mi is lecseréltük a bejegyzésben az újra, hogy itt is az aktuálisat lásd). Aki viszont inkább másra bízná, annak a legter.hu munkatársai díj ellenében elintézik a papírmunkát, illetve egyes modell egyesületek is átvállalják tagjaik légtérhasználati engedélyeinek ügyintézését.

Ha megvan a légtér használati engedély, azzal azonban még nem ért véget a hivatalos tennivalók sora. A Drón jogszabályok Facebook oldal emlékeztet rá, hogy:

"Ne felejtsük el aktiválni a légteret 30 perccel a feladat végrehajtása előtt, majd a repülés befejeztével mondjuk le. Ezt a Budapest ATS Központnál tehetjük meg úgy, hogy jelezzük szándékunkat a határozatban szereplő telefonszámon."

Ezen kívül az is fontos emlékeztetőjük, hogy "Ha az eseti légterünk V. osztályú repülőtér, vagyis mentőhelikopterek le-és felszállása céljából kijelölt repülőtér közelében helyezkedik el, a hatékonyabb kommunikáció érdekében az eseti légtér aktiválása mellett ne felejtsük el értesíteni a légimentő koordinátort is. Ha a légimentők átrepülése várható az eseti légterünkben, akkor erről a koordintátor értesíthet minket, így biztosítani tudjuk a red cross státuszú repülések elsőbbségét." valamint azt is tanácsolják, hogy "Az eseti légtér aktiválásakor könnyítsük meg a Budapest ATS Központ dolgát azzal, hogy a napi légtérfelhasználási tervből kikeressük az eseti légterünk sorszámát és a kijelöléséről szóló határozat számát is tudjuk. A napi légtérfelhasználási terv elérhető aznapra és másnapra a Hungarocontrol weboldalán.”

Remélhetőleg a készülő új magyar szabályozás egyszerűbb és felhasználóbarátabb lesz majd, ha végre elkészül majd, de amíg megszületik, ezekkel a feltételeknek kell megfelelni, hogy szabályosan repülhessünk drónunkkal. Addig is utánajártunk, hogy mekkora büntetés jár az engedély nélküli repülésért.

Ha pedig külföldön repülnél drónoddal, akkor érdemes a szállításával is körültekintőnek lenned és az úti célodnak megfelelő helyi jogszabályoknak is érdemes utánanézned, olvasd el ezekről szóló írásainkat is!

Kép forrása: Légterek - legikozlekedes.com

Kiegészítés: 

Jóval az írásunk után 2018 március elején Dániel Balázs is foglalkozott blogján és YouTube videójában a szabályos drónozásról, nagyjából ugyanazt meséli el mintegy hat és fél percben, amit mi is leírtunk, érdemes lehet ezt a videót is megnézni:

Újabb kiegészítés: 2021. január 1-én életbelépett az új dróntörvény, bár még nem túl működőképes. Azóta az ebben az írásban szereplő információk elavultak. Aktuálisnak nem tekinthetők, csupán a korábbi szabályozásról szóló tájékoztatásra alkalmasak. Az új szabályozásról külön írásban számolunk be, amint tehetjük!

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113644412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.02.17. 07:57:27

Senki nem tartja be a drónosok közül!

vándormókus · http://vandormokus.blog.hu/ 2018.02.17. 08:22:08

Erről is írunk majd, érdemes követni a blogot. Valóban sokan nem tartják be, mert iszonyatosan rugalmatlan, nehézkes és sok esetben kezelhetetlenül hosszú a 30 napos átfutás.
De azért elég sokan haszálják a repülési engedélyeket, főleg akik munkavégzés céljával teszik, ezért különösen fontos nekik, hogy legálisan tegyék, nem akarnak közben, vagy utólagos bonyodalmakat és főleg, akik tudják 30 nappal előre, hogy hol akarnak repülni.
Ebben a pillanatban is több tucat érvényes repülési engedély él drónokra csak Budapest környékén, országosan még több.

Blais 2018.02.17. 10:54:40

Klasszikus honi példa. Agyonszabályozni és bonyolulttá tenni valamit, amit aztán ezért senki sem tart be a hobbisták közül. Hogy finoman szóljak ez nem életszerű annak, aki mondjuk az autójában tartja a drónt és amikor olyan alkalom és hely van akkor fotózásra használja.
Tudom hogy az USA megvetett demokrácia manapság, de sokat lehetne tanulni az ottani szabályozásból.

heptakontanonaéder 2019.06.06. 05:01:18

csaxólok kedves drónhuszárok, hogy nekem megér cca 140-150 Ft-ot a nyugalmam, tehát a kertem fölött röpködő kukucskadrónokat szanzsén LELÖVÖM!
Aztán lehet följelenteni.
süti beállítások módosítása