Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Kékszalag idején drón korlátozás a Balatonon

a tavalyi drónkáosz után idén szigorítanak a szervezők

2019. július 16. - dróninfo

kekszalag-mti-janossygergely.jpegA tavalyi Kékszalag vitorlásversenyen drónkáosz alakult ki, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a drónfelvételek készítését. A szervezők idén alapos szabályozással készülnek a drónok használatára is. Senki ne repkedjen csak úgy a verseny alatt a Balatonnál!

Mint arról annak idején mi is beszámoltunk, komoly felfordulás volt a 2018-as Kékszalag vitorlásversenyen a drónok használata körül. A népszerű és igen látványos esemény hatalmas érdeklődést váltott ki a drónosok körében is, aztán valaki egyszer csak az egész Balaton feletti légteret lefoglalta, majd a légtér foglalását törölték, de addigra már minden más legális drónozási lehetőséget meghiúsított.

A verseny szervezői idén szigorú szabályozással készülnek a drónhelyzet kezelésére. Akárcsak az összes többi felvétel készítést és a verseny nevének használatát is szigorú jogi oltarlom alá helyezték, a drónfelvételek készítését is szabályozza a verseny szabályzata.

A verseny szabályzata egészen pontosan így fogalmaz a drónok használatáról:

"5. Légifelvételek

5.1.A légi felvételeket készítő eszközöket (drónok, helikopter, egyéb légi felvétel készítésére alkalmas eszközök) az akkreditáció lezárásáig, az eszköz pontos megjelölésével az erre a célra kialakított online felületen szintén be kell jelenteni.

5.2. A bejelentésnek tartalmaznia kell az eszköz pontos megjelölését és a repülési tervet.

5.3.A repülési engedélyt az MVSz által megbízott légtérigénylő felelős személy (SörösLajos - Hidroplánnord Kft. - 8192 Hajmáskér, Repülő tér) adja ki, akinek feladata arepülési tevékenység szervezése, koordinálása, valamint az eseti légtéren történő átrepüléshez való hozzájárulás.

5.4.Az engedélyt kérő pilóta nélküli légijármű vezetőnek a jogszabályok által előírt érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amelyet az akkreditációs engedély kiadásakor a légtérigénylő felelős személynek vagy az általa megbízott személynek be kell mutatni.

5.5.A légi felvételeket készítő eszköz vezetője a versenyt semmilyen formában nem zavarhatja, gátolhatja, a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm.rendelet szabályait köteles mindenkor betartani.

5.6.Az MVSz, mint a verseny szervezője fenntartja magának a jogot, hogy a légi felvételeket készítő eszközök használatát a verseny és versenyzők biztonsága érdekében korlátozza, a verseny bizonyos pontjain (rajt és célvonal, bójavételipontok) kifejezetten megtiltsa.

5.7.A repülési engedéllyel nem rendelkező légijárművek által készített fotó, videó és hangfelvételek készítőivel szemben az MVSz, mint a verseny szervezője jogi úton lép fel."

MTI Fotó: Jánossy Gergely

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714939322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása