Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Budapest Airport: Mégis lehet drón a kézipoggyászban

Ferihegy könnyített a korábbi tiltáson - már kézipoggyászban is szállítható drón

2019. november 07. - dróninfo

bud-budapestairport-dron-kezipoggyaszok.jpgKorábban tiltototta a Budapest Airport a drónok kézipoggyászban szállítását. Idén azonban megváltozott a szabályozás és most már vihetjük kézipoggyászban a drónunkat. Az átvizsgáláshoz viszont ugyanúgy ki kell venni, mint a laptopokat is.

Ezzel a Budapest Airport is csatlakozott Európa és a fejlett világ zöméhez, mivel egyetlen más reptérről sem tudunk Európában, ahol ennyire szigorúak lettek volna és a nemzetközi drón szabályozásban sem sok helyen él ilyen reptéri korlátozás a világban. Bár azt sem árt tudni, hogy néhány helyen akár már a reptéren elkobozhatják a drónt a hatóságok.
Viszont sem a magyar drón szabályozásban, sem más légiközlekedési szabályozás nem látszott indokolni a Budapest Airport korábbi tiltását. Minden drón tulajdonos örömére szolgálhat, hogy végre enyhítettek az eddigi, megmagyarázhatatlan szigoron.

Utazhat drón a kézipoggyászban

Most már végre nem kell aggódnunk a repülő útra magunkkal vitt drónunkért, mert a kézipoggyászban is vihetjük, nem kell a feladott bőröndbe tenni, mint eddig. Aki viszont így érzi kényelmesebbnek, az továbbra is megteheti. A drónt és annak többi alkatrészét most már mi döntjük el, hogy a kézipoggyászban vagy a feladott bőröndben utaztatjuk, a reptér ebbe nem szól bele.

A drón kézipoggyászban történő szállításáról a biztonsági személyzetet tájékoztatni kell, a drónt ugyanúgy ki kell venni a táskából és magában egy tálcára helyezve kell átvilágításra küldeni, mint ahogyan az a laptopok és tabletek esetében is előírás.

A reptér hivatalos tájékoztatása:

A Budapest Airport Zrt. a drónok, azaz a pilóta nélküli repülőgépek (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) szállításával kapcsolatosan jelenleg az alábbi gyakorlatot alkalmazza:

 
A drónok szállítása a légijárműveken minden utasunk számára biztosított, a szállításuk kézi- és feladott poggyászban is lehetséges.

Feladott poggyászban történő szállítás esetén javasoljuk az eszköz megfelelő, biztonságos csomagolását az esetleges sérülésektől való megóvás érdekében. A poggyászok szakszerű fóliázásában munkatársaink mindkét terminálon utasaink rendelkezésére állnak.
A drónok kiegészítői − így például nagyobb értékű kamera − az eszközről való eltávolítás után továbbra is szállíthatóak kézipoggyászban.

Kézipoggyászban történő szállítás esetén kérjük utasainkat, hogy a biztonsági személyzetet erről tájékoztassák. A drónokat – akárcsak a hordozható számítógépeket – minden esetben ki kell venni a kézipoggyászból, és külön tálcában kell elhelyezni.
Szigorúan tilos a berendezéseket a repülőtér szigorított védelmi területein (utasbiztonsági ellenőrzés után) működtetni, ennek megszegése hatósági eljárást és szankciót von maga után.

Utasaink biztonsága továbbra is kiemelt fontosságú számunkra, így cégünk mindent megtesz ennek fenntartása céljából.

Akkumulátor csak a kézipoggyászban utazhat

Arra mindenképp figyelni kell, hogy az akkumulátorok (és mivel az akkumulátor általában beépített, így a távirányító is) csak a kézipoggyászban szállítható. Feladott poggyászban egyáltalán nem szabad akkumulátorokat szállítani, mert az tűzveszélyes lehet. és a feladott poggyász biztonsági ellenőrzésén is könnyű szerrel fennakadhat.

A reptéren nem lehet repülni

Meglepő, hogy ezt mondani kell, de érthető, hogy a reptéri tájékoztató külön kitér rá, a drónokkal természetesen tilos a reptéren repkedni, azokat jobb, ha a biztonsági ellenőrzés után ki sem vesszük a táskából.

Feladott poggyász veszélyei

Azzal, hogy eddig a drónokat csak feladott poggyászban engedte szállítani a Budapest Airport nem csak reptéren komoly botrányokat okozott lopásnak tették ki fokozottan, hanem egyéb sérülések kockázatának is. Hiszen a bőröndökkel nem hímestojásként bánnak a reptereken. Ezzel korábbi írásunkban bővebben is foglalkoztunk, éremes azt is elolvasni. Itt csak egyetlen videót idéznénk abból az írásból:

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4715294472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2019.11.09. 09:57:40

Nem értem ezt a drón őrületet. Ha valaki nem szakmaszerűen végzi (pl. események rögzítése vagy doku filmek) akkor minek az egész? Kukucskálni mások életében?!

Blais 2019.11.09. 16:54:51

Nagyon jókat lehet fotózni vele. És olyat egy fényképezőgéppel nem tudsz csinálni, hacsak nem helikopterrel mész.

]{udarauszkasz 2019.11.12. 18:19:13

@masada: mondjuk, sokan szeretnek repulni, a vilagot mas szemszogbol megnezni, stb. Azonkivul dronnal nem csak mast kifigyelni lehet.
süti beállítások módosítása