Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Nagy félreértés a dróntörvény körül

amerikai tévedés gyűrűzik vissza Magyarországra

2021. január 09. - dróninfo

eu-dron-szabalyozas-petapixel-dpreview.jpgEgyre több zavaros információ jelenik meg az EU drónszabályozásról. Főleg az amerikai sajtó ért félre nagyon sok mindent, de már az őket copy+pastelő magyar oldalakon is sok több zavaros hír jelenik meg.

A fotós körökben népszerű DPreview és PetaPixel a napokban fedezte csak fel, hogy az EU-ban életbe lépett az új drón keretszabályozás. Be is linkelték ennek örömére a keretszabályozásról szóló általános EU tájékoztatót, miközben azt hangoztatják, hogy az EU-ban most már minden országban ugyanazok szerint a szabályok szerint lehet használni a drónokat. Csakhogy az keretszabályozásról lévén szó, ez távolról sem jelent egységes és minden EU országban állandó szabályozást.
Mint azon már nagyon sokan kifakadtak a magyar sajtóban, Magyarország az EU által előírtaknál jóval szigorúbb, nehézkesebben betartható szabályt alkotott. Az EU keretszabályozásnak viszont megfelel a magyar szabályozás - csak annak teljesíthetetlen kivitelezése nem. A nemzetállamok hatáskörébe rendelt kekretek közt Magyarország szigorúbb szabályokat alkottott, ahogy más európai országokban is vannak kisebb-nagyobb eltérések a szabályozásban. Így a téves híreszteléssel ellentétben nem egy új EU törvény született december 31-én, ami felülírja a január 1-én életbelépett magyar dróntörvényt, hanem csak arról van szó, hogy egyesek későn és felületesen olvasnak, mielőtt copy+pastelni kezdenének.

Elkepzelhető, hogy a magyar dróntörvény változni fog - remélhetőleg előnyére - de az nem azért lesz, mert az EU most hirtelen szült egy új szabályozást, ami mindent felülír. Ilyen nem történt és az EU parlamentben még a magyarhoz képest is ritkábban születnek csak úgy a semmiből meglepően törvények. Ezeket több éves előkészítési folyamatok előzik meg, ahogyan az a drón szabályozás esetében is igaz. Ezekben az előkészületekben a magyar kormány képviselői is részt vesznek, így értesülnének is róla, ha ilyen folyamat elindulna.
A mostani drón szabályozás előkészítésében is aktívan részt vettek a magyar kormány képviselői. A magyar intézények is pontosan tudták, hogy az EU szabályozást már 2018 közepén elfogadták, ezért életbe lép majd. Ahogy azt is tudta mindenki, hogy mi várható az új EU szintű szabályozástól. Azt is tudni lehetett már egy évvel korábban, hogy tavaly július 1-el kellett volna életbe lépnie az EU szabályozásnak és vele együtt a magyar dróntörvénynek is. A korábbi határidőt a koronavírus járvány miatt halasztották el, amiről szintén beszámoltunk. A magyar kormány azóta tudta, hogy most életbe lép az EU szabályozás és ennek tudatában vártak az utolsó utáni pillanatig a magyar szabályozás életbe lépésével. Ezért is teljesen érthetetlen, hogy nem tudták megalkotni a szükséges kiegészítő szabályozásokat, amiknek a hiánya totális káoszhoz, betarthatatlan drónszabályozáshoz vezetett.

Sok szakmai szervezet nyújtott be javaslatokat a dróntörvény módosítására. Számos magán kezdeményezés is indult, hogy változtassanak a magyar drónszabályozáson. Reméljük, hogy sikerrel járnak!

Viszont az ilyen téves hírek nem sokat használnak senkinek és a magyar oldalaknak érdemes volna amerikai helyett minimum EU-s, de inkább magyar oldalakról hiteles információkat beszerezniük.

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3316378296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2021.01.10. 12:41:28

Kulfoldon kell regisztralni, itthon pedig illegalban nyomni. Eddig se azert dronoztam, mert kukkolni akartam mas maganszferajat, ezutan se ezert fogok repulni.
Ennek az egesznek az a hattere, hogy felnek az oligarchak, hogy esetleg valaki veletlenul belat a telkeikre, es a sajtoban szembesitik oket a saros lelkiismeretukkel.
De ezt papirsarkannyal is meg lehet oldani, csak az meg lathatatlan is ejjel. Azt is betiltjak??
Egyebkent ez az egesz torveny azutan jott, miutan Romaniabol a Youtube-ra feltoltottek egy felvetelt, ahol egy lovaskocsis tolvajbanda utan mentek dronnal egy autopalya epitkezesen.
Talan itthon is lebuknanak paran, es a maffia keze szerintem siman benne van a torvenyben. Mar csak azert is, mert az itteni kormany is maga a maffia:D

midnight coder 2021.01.10. 13:32:38

Mondjuk az EU-t eleve úgy kellett volna megcsinálni, hogy ha van egy kerettörvény, azon az egyes tagországok csak lazíthassanak, de ne szigoríthassanak.

]{udarauszkasz 2021.01.10. 14:01:19

@midnight coder: Legalabbis ne ilyen mertekben. Lehetnek egyes orszagokban olyan korulmenyek, amik bizonyos szigoritasokat indokolnak, pl, az egyik orszagban olyan letesitmenyek, atomeromuvek, stb, amelyek a masik orszagban nincsenek.
De Magyarorszagon a helyzet olyan szinten egyertelmu, es vilagos, hogy az egbe kialt.
Arra megy ki, hogy a feudalista rendszerekben nincs helye uj technologianak, kepzesnek, oktatasnak.

eßemfaßom meg áll 2021.01.10. 15:08:14

@]{udarauszkasz: Ez kemény, remélem alufóliasisakban írtad.

]{udarauszkasz 2021.01.10. 15:17:40

@eßemfaßom meg áll: nem, az urhajomban, waze.
Nyisd ki a szemed.

eßemfaßom meg áll 2021.01.10. 16:41:48

@]{udarauszkasz: azt hiszed, hogy akik kilopják a szemed is évtizedek óta azok igazából teljesen hülyék.

]{udarauszkasz 2021.01.10. 16:47:18

@eßemfaßom meg áll: nem hulyek. Pont ezert hoztak ezt a torvenyt.

eßemfaßom meg áll 2021.01.10. 19:20:36

@]{udarauszkasz: azt írtad, hogy hulyébbek mint egy retardált szemeteskuka, másnak nem lehet ezt értelmezni: "Ennek az egesznek az a hattere, hogy felnek az oligarchak, hogy esetleg valaki veletlenul belat a telkeikre, es a sajtoban szembesitik oket a saros lelkiismeretukkel.,"

]{udarauszkasz 2021.01.10. 20:07:48

@eßemfaßom meg áll: mintha a felesegemet hallanam. Ha nem uvoltozne velem eppen, akkor azt hinnem, hogy te vagy az.
Ez az egesz drontorveny egy szandek resze, hogy a pornep ne hasznalhasson fejlett technikat, mert az veszelyes az elit retegre nezve.

Gösser söralátét 2021.01.10. 20:09:47

Szegény fideSSnyik házmestereket sajnálom, kemény lehet nekik, hogy a pont az imádott csúti gazdi tiltotta meg a napi betevőt szolgáltató leskelődést. Így azért nehezebb lesz esténként jelentést írni a szomszédokról.

]{udarauszkasz 2021.01.10. 21:59:12

@Gösser söralátét:
A hazmesterek java resze nem jut el odaig, hogy akar egy gpses dront is elvezessen. Persze mindenhol vannak szagemberek akiknek a politikai nezetei is megfeleloek. Lsd pl a bekamerazott rendorkamionok. Van olyan kamionsofor, akit ra lehet venni, hogy beleuljon, direkt feltartsa a kamionsort az autopalyan, hogy aztan mindenki kenytelen legyen a tilosban elozgetni, es lehessen buntetni. Az oszd meg es uralkodj taktika resze ez is, vilagszerte bevalt mar.

eßemfaßom meg áll 2021.01.11. 07:00:55

@]{udarauszkasz: És te tényleg azt hiszed, hogy a döntéshozók annyira hülyék, hogy azt hiszik ha "betiltják a fejlett technikát" akkor azt már nem is használja senki. Hiszen szabályt SENKI nem sért soha.
Pont erről beszéltem és te minden hsz-ban megerősíted.

ps. nem a pórnép készíti az orbánbuktató videokat.
süti beállítások módosítása