Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

A minisztérium csak vizsgálódik, nem módosít

nem sok változás várható az EU szabályozás bevezetéséig

2019. június 14. - dróninfo

eu-hun-flag-drone.jpgKorábban már többször is írtunk róla, hogy 2020-ban jön az egységes EU drónszabályozás. És, hogy amíg az EU szabályozás életbe nem lép, addig nem várható szabály változás Magyarországon. Aztán azt is megírtuk, hogy egyes értesülések szerint Átmeneti drónszabály változás jöhet. Ismét megkérdeztük az illetékes minisztériumot, hogy mire lehet számítani. Dolgoznak a módosításon, de ne számítsatok sok nagy változásra rövid távon.

Olvassátok el, mit válaszolt a szaktárca!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium válasza:

A pilóta nélküli légijárművekről szóló közös, európai jogszabály-csomag 2020. július 1-jétől lesz alkalmazható. Az ITM elkötelezett abban, hogy a hazai felhasználók munkáját hosszú távon és fenntartható módon könnyítse. A tárca munkatársai ennek érdekében tevékenyen közreműködtek az uniós szabályozás kialakításában. 

Az alkalmazhatóságig rendelkezésre álló egy év elegendő felkészülési időt biztosít a magyar jogalkotó és a jogalkalmazók számára is, hogy a tagállami hatáskörbe utalt kérdésekben eleget tegyenek a közösségi jog felhívásának. Az ITM az átmeneti időszakban egyebek mellett az uniós jogszabály-csomagban foglalt képzési, vizsgáztatási és nyilvántartásba vételi rendszer kialakítását, a tagállami hatáskörben megfogalmazható légtérhasználati szabályok kidolgozását végzi annak érdekében, hogy jövő ilyenkorra készen álljon az új kötelezettségek teljesítésére.

A minisztérium munkacsoporti szintű egyeztetéseket folytat a társtárcákkal annak lehetőségéről, hogy kisebb léptékű jogszabály-módosítással a következő egy évben érdemben könnyíthetőek-e a pilóta nélküli légijárművek üzemeltetőinek terhei. Ezt a munkát azonban jelentős mértékben megnehezítik az uniós jogalkotási szabályok, amelyek nem vagy csak rendkívül szűk körben engednek tagállami mozgásteret azokban a tárgykörökben, amelyekben a szabályozás joga alapvetően a közösségi jogalkotót illeti. 

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Ricardo Gomez Angel on Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3714893324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása