Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Átmeneti drónszabály változás jöhet Magyarországon

az általános EU szabályozás életbelépéséig átmeneti változást vezethetnek be

2019. május 29. - dróninfo

dron-naplemente-tenger-jakob-owens-221519-unsplash.jpgKorábban többször is (legutóbb pár napja) írtunk a készülő EU szabályozásról, ahogy arról is, hogy a kormány szervek erre várnak a magyar szabályozás reformjával, így nem változik a magyar szabályozás, amíg életbe nem lép az EU dróntörvény. Csakhogy a jelenlegi életszerűtlen szabályozásról is megírtuk, hogy nem igazán működik jól. Az egyre növekvő számú engedélykérés egyre jobban leterheli a hatóságokat és egyre többet késnek az engedélyek. A Drónpilóták Országos Egyesülete úgy tudja, hogy a helyzet kezd tarthatatlanná válni, ezért a hatóságok átmeneti szabály változtatást készülnek bevezetni a problémák rendezésére. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz belőle.

Frissítés: Sajnos az illetékes szaktárca cáfolta, hogy jönne bármilyen átmeneti szabályozás. Ahogyan már korábban megírtuk, továbbra sem lesz változás, amíg az EU szabályozás életbe nem lép. Ezek fényében olvassátok tovább a cikket.

Drónpilóták Országos Egyesülete az alábbi közleményt tette közzé a közelmúltban, felhívva a figyelmet a készülő új szabályozásra:

"Tekintettel a kialakult eseti légtér engedélyek miatti helyzetre, felvettük a kapcsolatot a szakhatósággal és a rendőrség illetékes osztályával. Kértük, hogy adjanak iránymutatást a követendő eljárásra és a további lehetőségekre. Megerősítést nyert az a nyilvánvaló tény, hogy az évekkel ezelőtt létrehozott rendszer elérte teljesítőképességének határát. Ennek jeleit sokan érezzük saját bőrünkön, hiszen még az egyesület sem kapott meg néhány légteret és rengeteg magánszemély, cég jelezte ugyanazt a jelenséget. Ennek nyilvánvaló okára nem hiszem, hogy több szót kellene pazarolni.
Megnyugtatásunkra azt az információt kaptuk, hogy a jogalkotás a problémát felismerve módosításokat eszközöl a jelenlegi szabályozási rendszerben, még az EU szabályozás előtt, de a tervezettel harmonizálva, mely jelentős könnyebbséget fog hozni a drónpilóták számára. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de nyilvánvalóan súly, repülési magasság, terület és tevékenység függvényében fog mentességet biztosítani az eseti légtérhasználati engedély megléte alól, de erre vonatkozóan pontos információt nem kaptunk. Annyi azonban bizonyos hogy az érintett szakhatóságok a módosításokat már véleményezték, javaslataikkal tovább küldték.
Kérlek benneteket hogy tanúsítsatok türelmet. Az a szakterület, amely jelenleg felelős az eseti légterek kiadásáért nem felelős a szabályozásért, csak betartatja a szabályokat. Szinte felesleges levelekkel, telefonokkal bombázni Őket, sajnos úgy tűnik már nem segít a helyzeten, és ne felejtsük, ott is Emberek dolgoznak. Sajnálatos, hogy ilyen helyzetbe kerültek az elégtelen jogi környezet miatt.
Az ismeretek fényében a következő ajánlásokat szeretném tenni felétek:
A tervezett könnyítés hatálybalépéséig a jelenlegi direktíva érvényes, így például egy szabálysértési eljárásban a hatóság nem feltétlenül veszi figyelembe a mostani életszerűtlen helyzetet. Ezt a tényt kérlek tartsátok szem előtt. Természetesen mint mindig, most is a jogászunk áll rendelkezésetekre.
Próbáljatok a lehetőségekhez képest jogkövető magatartást tanúsítani, betartani minden olyan szabályt, legyen az írott vagy íratlan, ami az etikus drón használathoz elengedhetetlen.
A legfontosabb, az eseti légterek nagy száma valós kockázatot jelent a légi közlekedésre. Kérlek benneteket, hogy az eddiginél is nagyobb gondot fordítsatok a repülések megtervezésére, a várható kockázati tényezők számbavételére, és a repülés végrehajtására, Crash-zone kijelölésére. Ebben a helyzetben nem lenne szerencsés pont nekünk olyan precedens értékű eseményt előidézni, amely hosszú távon esetleg előnytelen helyzetbe hozza a felhasználókat, minket."

Továbbá az egyesület által kínált biztosítással kapcsolatban ezt fűzték még hozzá a korábbi közleményhez:

"Az Eseti légtér kérelem nehézségeire vonatkozó közlemény kapcsán felmerült biztosítási kérdésre a Groupama Biztosító kapcsolattartójával egyeztetve szeretném Veletek megosztani:
A Doe és a biztosító társaság között létrejött egyedi szerződési feltételeknek köszönhetően minden tagunk BIZTOSÍTOTT aki a MINDENKORI légügyi szabályozásnak megfeflelően HASZNÁLJA pilóta nélküli légijárművét. Ez azt jelenti, hogy a Drónpilóták Országos Egyesülete ebben a tekintetben felkészült bármely releváns szabályozás megváltozására. Felhívom figyelmeteket arra, hogy ez más biztosítótársaságoknál nem feltétlenül egyértelmű. Tisztelettel szeretnélek megkérni benneteket, hogy amennyiben van olyan ismerősötök aki máshol kötött felelősségbiztosítást, a kollegalitás jegyében , figyelmeztessétek a várható változások miatti esetleges problémákra. Szerencsés és előnyös helyzetben vagyunk a Groupama és a DOE évek óta tartó jó kapcsolata miatt. Egyesületünk továbbra is nyitott bárki számára aki elkötelezett a jogszerű és etikus drón használat tekintetében."

Frissítés: Az illetéks szaktárca cáfolta, hogy jönne bármilyen átmeneti szabályozás. Sajnos ahogyan már korábban megírtuk, továbbra sem lesz változás, amíg az EU szabályozás életbe nem lép.

Forrás: Drónpilóták Országos Egyesülete

Kép forrása: Jakob Owens on Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr6614867210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása