Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Megnégyszereződtek a magyar repülők drón észlelései

2018-ban négyszer annyi drónnak találkoztak a repülők Magyarországon

2019. január 18. - dróninfo

dron-utasszallito-montazs-unsplash.jpgA légiközlekedési szakemberek egyre jobban figyelnek a légtéren utasszállító gépekkel osztozó drónokra. A Hungarocontrol tájékoztatása szerint négyszer annyi drón találkozást jelentettek 2018-ban, mint az előző évben. Repüljetek a szabályok betartásával, felelősségteljesen és különös körültekintéssel. A repülőket és reptereket pedig kerüljétek el minél nagyobb ívben!

Szerencsére Magyarországon eddig még nem történt drón okozta repülőbaleset és a repteret sem kellett lezárni, mint Londonban több alkalommal is. A repülők pilótáit eddig inkább a lézerfények zavarták, mint a drónok. Ugyanakkor ahogy szaporodnak a drónok a légtérben, egyre több közeli drón találkozást jelentenek a repülők személyzetei. 2017-ben még csak három alkalommal láttak drónt a pilóták, de 2018-ban már tizenhárom ilyen alkalom volt. Az egyik gépet pedig hatvan méterre megközelítette egy drón, ami már hasonló jeleneteket juttat eszünkbe, mint a világot bejárt amerikai felvételeken láthattunk. Azt is megmagyarázza, miért kapnak egyre több figyelmet a repülőgépek drónnal ütközését vizsgáló kísérletek is.
A Hugnarocontrol ezért nem csak a drón engedélyezés modernizálásra fektet nagy hangsúlyt, hanem a repterek környékén történő drón észlelő rendszerek kialakításán is dolgoznak, hogy elkerülhessék a baleseteket.

A Hungarocontrol közleménye:

Budapest, 2019. január 18. – Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében. A társaság minden alkalommal megtette a szükséges intézkedéseket.

A drónok terjedése az előttünk álló évek egyik legnagyobb kihívása és üzletfejlesztési lehetősége egyben. A pilóta nélküli légijárművek nem megfelelő alkalmazásának azonban repülésbiztonsági szempontból komoly kockázata van. Legutóbb a London-Heathrow-i repülőtéren függesztették fel a forgalmat drónészlelés miatt, korábban, ugyancsak Nagy-Britanniában a gatwicki futópályát zárták le másfél napra. A repülésbiztonságot veszélyeztető, szabálytalan drónreptetések száma Magyarországon is jelentősen nőtt. 2018-ban tizenhárom drónészlelésről szóló jelentés érkezett a repülőgépek személyzetétől a HungaroControlhoz, míg 2017-ben összesen három ilyen jelzés volt, 2016-ban pedig egy sem. Az egyik legkirívóbb eset tavaly novemberben történt, amikor egy érkező járat pilótája azt jelezte a HungaroControl irányítónak, hogy egy drón mindössze hatvan méterrel volt a repülőgép alatt. A társaság minden esetben megtette a szükséges lépéseket az illetékes hatóságok bevonásával.
A vállalat megkezdte egy olyan felderítőrendszer beszerzését, amely képes a drónokat a repülőtér környezetében érzékelni és azok adatait a légiforgalmi irányítók számára megjeleníteni. A beruházásról részletesen később adunk tájékoztatást.

Forrás: Hungarocontrol

Képünk illusztráció - felhasznált képek:
Ben Neale on Unsplash
Annie Spratt on Unsplash 

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314570640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása