Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

A Hungaroringen is tilos drónozni

Formula 1 verseny alatt nem is ajánlott próbálkozni vele

2018. július 27. - dróninfo

hungaroring-no-drone-zone-tabla.pngKezdődik a Formula 1 Magyar Nagydíj a Hungaroringen. Fontos tudni, hogy a versenypálya területén állandó tiltás van érvényben a drón használatra. A Nagydíj idejére pedig rendszeresen le is foglalják a légteret. Ilyenkor pedig különösen komoly rendőri készültség is van a környéken. Ezért egyáltalán nem ajánlott próbálkozni a drónozással, mert nagyon könnyen rendőri intézkedés és birság lehet belőle.

hungaroring-f1-magyarnagydij-eseti-legterhu.pngA Magyar Nagydíj idején különösen forgalmas a Hungaroring feletti légtér. A2476/18 számon légibemutató számára kijelölt eseti légtér található a közelében és olykor tényleg szoktak bemutatót tartó gépek is repülni felette. Ugyanakkor utasszállító, tévé közvetítést biztosító, rendőrségi- és mentőhelikopterek is rendszeresen járnak ilyenkor arra, amik különösen indokolttá teszik a drón tilalmat. Az ilyenkor fokozott rendőri jelenlét pedig a birságolás esélyét növeli meg. Szóval jobb a drónt ezúttal is otthon hagyni, akárcsak a nagy fesztiválok, tüntetések, légibemutatók és más tömegrendezvények idején.

A tiltás a Hungaroring weboldalán is megtalálható:

"UAV Drón szabályozás
A Hungaroring Versenypálya teljes területén biztonsági és jogi okok miatt szigorúan tilos bármilyen távirányítású repülésre alkalmas eszköz (pl. drón) használata, vagy annak Hungaroring Versenypálya területére történő behozatala illetve berepültetése.

A fenti tilalom megsértése esetén a HUNGARORING Sport Zrt. által alkalmazott biztonsági személyzet köteles felszólítani a szabálysértőt a tiltott tevékenység haladéktalan beszüntetésére. A felszólítás eredménytelensége esetén a biztonsági személyzet jogosult a távirányítású repülésre alkalmas eszköz Hungaroring Versenypálya területéről való azonnali eltávolításáról gondoskodni.

Kérjük, hogy a Hungaroring versenyeinek biztonsága érdekében a fenti előírást tartsák be.

HUNGARORING Sport Zrt. semmilyen felelősséget nem vállal a távirányítású repülésre alkalmas eszköz használatából, vagy annak eltávolításából eredő bármely jellegű károkozásért. A felmerülő kárért való felelősség kizárólagosan és korlátlanul a szabálysértő személyt terheli. Harmadik személyek - a távirányítású repülésre alkalmas eszköz használatából felmerülő - HUNGARORING Sport Zrt-vel szembeni követeléseit HUNGARORING Sport Zrt. peres eljárás keretében kénytelen érvényesíteni a fenti előírás megszegőivel szemben."

Nem tudjuk, mi igaz belőle, de a fáma szerint a Magyar Nagydíj idejére a szervezők nem csak a pálya felett repkedő helikopterek miatt sajátítják ki a légteret. Egyesek tudni vélik, hogy Bernie Eccleston berágott, amikor az első futamok valamelyikén egy repülő reklámot húzott maga után az égen. Valaki így próbálta meg kijátszani, hogy a nagy nemzetközi érdeklődsére számottartó rendezvényen fizetnie kelljen a reklámfelületért. Állítólag azóta minden alkalommal igényelnek a pálya felett egy jó nagy légteret, hogy még csak hasonló se fordulhasson elő.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy ebből a történetből mi igaz. Az viszont egészen biztos, hogy a Hungaroringen külön reptér működik a Magyar Nagydíj idején, komoly polgári, rendőr és mentő helikopter forgalommal, illetve, hogy tekintélyes méretű légteret lefoglaltak a környéken légibemutatóra hivatkozva. A drón használatot pedig elég szigorúan tiltják, úgyhogy jobb ennek eleget tenni.

Korábban már foglalkoztunk vele a blogon, hogy milyen feltételei vannak Magyarországon a szabályszerű drón használatnak, illetve, hogy milyen büntetés jár érte, ha szabályszegésen kapnak. Az ilyen esetekben azonban nem is a büntetés miatt tanácsoljuk, hogy ne repüljetek a környéken. A baleseteket szeretnénk elkerülni, persze ezzel együtt azt is, hogy a készülő új drónszabályozás a mostaninál is szigorúbbá váljon.

Kép forrása: Nagy Tamás

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514142265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.07.29. 09:35:12

DJI kiadta az új appot, és firmwaret a Spark-ra és a kontrollelre, így újra megy az OTG kábeles kapcsolódás. Írjatok róla egy hírt :)

dróninfo 2018.07.30. 12:02:56

@Etniez: Köszi a tippet, meglátjuk, belefér-e, de most nyaralunk, így nincs sok mindenre időnk...
:-)
süti beállítások módosítása