Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Rászoktak a külföldi vizsgákra a magyar drónpilóták

beindult a dróntanfolyam-turizmus

2021. január 08. - dróninfo

hegyeshalom-gorenje-turizmmus-38138.jpgMivel a magyar szabályozáshoz tartozó képzési rendszer még mindig nem elérhető, egyre több magyar drón pilóta kezdett más EU országokban vizsgázni.

Régen a háztartási gépekért jártak a magyarok a Maria-Hilfer strasséra, majd az autók behozatala lett divat. Most meg drón pilóta vizsgára "járnak" külföldre. Ehhez még csak utazni sem kell feltétlenül, mivel sok országban online elvégezhető a tanfolyam és mindjárt a vizsga is elvégezhető a neten keresztül.

dronecertificate.jpgA magyar rendszer sokkal komolyabb tananyagot ír elő (ami már elérhető és mi támogatjuk is, hogy minél komolyabb tudást adjanak át a drónpilótáknak kötelező tanfolyamon), viszont így a külföldieknél nehezebb vizsgát is vetít előre. További bonyodalom, hogy Magyarországon élő, személyes vizsgázást írnak elő a kb. 9 ezer forintos tan+vizsgadíjért. A legnagyobb gond viszont, hogy a magyar vizsgáztatás még mindig nem elérhető, így annak sincs esélye letenni, aki szeretné.

Az EU keretszabályozás miatt viszont az Unió bármely országában letett vizsgát el fogják fogadni Magyarországon is. És mivel a többi országban online vizsga után megszerezhető a hivatalos drón használati engedély, így egyre többen választják ezt a megoldást. Van aki Google fordító segítségével vág bele, mások nyelvtudásuk, vagy épp bevonható ismerőseik kínálta lehetőségeik alapján választanak az angol, német, francia, spanyol vagy egyéb nyelvű EU országok drón vizsgái közül. Bár a magyar drón törvény életbelépésével egy időben az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, ellenben Írországban angol nyelven lehet EU kompatibilis drónpilóta vizsgát tenni.

Vannak, akik több országban is levizsgáznak. Erre semi szükség, mivel minden más országban is elfogadott bármelyik vizsga. Viszont jó kis kihívás és tudáspróba lehet bárkinek, hogy az eltérő kérdéseket is sikerül-e ugyanolyan sikeresen megválaszolni és akár a több nyelvű bizonyítvány is jól jöhet utazásnál. Némelyik drónos közösségben kimondott házi verseny indult, hogy kinek sikerül minél több országban levizsgáznia. Milyen kár, hogy kínai vizsgával esélyük sincs póbálkozni és nem a nyelvi problémák miatt, hanem mert Kínában elég a drónt regisztrálni.

Bár nem lehetetlen, hogy az online tananyagot az online vizsgán is használja valaki, ezt semmi esetre sem ajánljuk, sőt kimondottan támogatjuk a komolyabb magyar tananyag alkalmazását! A képzés és vizsgázás bevezetése fontos és jó tulajdonsága az EU szabályozásnak. Az már sokkal szerencsétlenebb, hogy a magyar intézményrendszert nem sikerült időben működésre bírni.

Úgyhogy vizsgázásra fel!

A téma javaslatért köszönet Miklósnak!

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916375694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása