Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Drón fotók a legnagyobb fotópályázaton és magyar a legjobbak közt

így látják a legjobb fotósok a világot felülről

2018. március 22. - dróninfo

drone-sonyworldphotoawards.jpgRadisics Milán Városligeti műjégpályáról készült drónfotója hozta el a legjobb magyarnak járó díjat a Sony World Photo pályázatáról. Nade lássuk, milyen drónfotók voltak még a pályázaton.

Bár a Kreatív, a Player, Szeretlekmagyarország és a Pixinfo is csak a nemzeti díjas Radisics Milán díjáról tesz említést és ezen az oldalon drón szempontból is ez a legérdekesebb. Azért említsük meg, hogy a Nők Lapja, Hír24 és a MÚOSZ is írt róla, hogy a legjobbak közt négy magyar fotós is ott volt. A többszörös Magyar Sajtófotó Pályázat és World Press Photo pályázaton is nyertes Gárdi Balázs mellett Hartyányi Norbert is versenyben volt sport kategóriában, Kégl Imre pedig portré kategóriában volt a kiemeltek közt. A 320 ezer pályaműből mind a négy magyar továbbjutott a legjobb ötvenes kiemelésbe, ahonnan végül csak a magyar drónfotó került a végső győztesek közé.

milanradisics-hungary-opencomp_2018.jpg

Korcsolyázók a Városligeti Műjégpályán - Fotó: Radisics Milán/Sony World Photography Awards

A pályázat drónos képeiről pedig a Quartz készített összeállítást, kiemelve az új trendet, hogy egyre több a drón fotó a népszerű fotópályázaton, mind a sport, tájkép, építészet, konceptuális művészet és egyéb kategóriákban is. Mint írják, a drón fotózás nem újkeletű, sőt vannak kifejezetten drónfotó pályázatok is. A technológia rohamos népszerűsödése miatt azonban a legtöbb fotópályázaton, így itt is egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat a drónos képek. Ugyanerről a pályázatról írja a ResourceMag, hogy "a drón fotók velünk maradnak". Ők is arról írnak, hogy pár éve még az ilyen képekhez drága repülőre, vagy bonyolult darukra volt szükség, ma pedig már bárki számára elérhető drónokkal el lehet őket készíteni. Ám mint írják, ezek a képek sem csak egymással versenyeznek, hanem ugyanazokban a tematikus kategóriákban indulnak, mint a többi, talán hagyományosabb módszerrel készülő fotó.

A pályázat zsűrijének elnöke, Zelda Cheatle a Quartz kérdésére elmondta, hogy "Ugyanazok a szempontok érvényesek a drón fotókra is, mint a szárazföldön, vagy vízben fotózókra; a kép tartalmának különlegesnek kell lennie - kompozíció, hatás, képesség, valami különlegeset bemutatni vagy új módon informálni". A lap szerint pedig a fotósok gyorsan és egyre nagyobb mértékben kezdik elsajátítani a drón alkalmazását is a képi történetmesélésben.

Jöjjön néhány pályamű a Quartz drón fotó válogatásából:

xiaoxiaoliu-china-open_2018.jpg

Iskolai diákok katonai kiképzése Kínában - Fotó: Xiaoxiao Liu/Sony World Photography Awards

chaoyangcai-china-open-2018.jpg

Hagyományos kínai tulou épület felülről nézve - Fotó: Chaoyang Cai/Sony World Photography Awards 

manishmamtani-india_open_2018.jpg

Az izlandi Gleccser Folyó felülről - Fotó: Manish Mamtani/Sony World Photography Awards

andriuskundrotas_lithuania_open_landscapenature_2018.jpg

Kora reggeli halászat a Balti tengeren a litván Klaipėda közelében - Fotó: Andrius Kundrotas/Sony World Photography Awards

2883_2_6781_jinxu_china_open_architectureopencompetition_2018.jpg

Épület udvara felülről - Fotó: Jin Xu/Sony World Photography Awards

2939_6837_linchen_china_open_travelopencompetition_2018.jpg

A junani Putrajaya csónak kikötője Kínában - Fotó: Lin Chen/Sony World Photography Awards

mingluo_china_open_architecture_2018.jpg

Reggeli köd a hunan tartomány beli Zhuzhou város felett - Fotó: Ming Luo/Sony World Photography Awards

liwang_china_open_travel_2018.jpg

Szerpentin a Gangsu tartomány beli Jingtai megyében, Kínában - Fotó: Li Wang/Sony World Photography Awards

A díjazott képek megtekinthetők a pályázat weboldalán, a Quartz cikkében pedig az ő drón fotó válogatásuk.

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5013766464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása