Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

A DJI bejelentette - mától kapható a Mavic2

kapható belőle Zoom és Pro változat is

2018. augusztus 23. - dróninfo

dji-mavic2-pro-zoom-specs.pngMa végre hivatalosan is fény derült az eddigi pletykák forrására. A DJI megtartotta a régóta várt nagy bejelentő eseményét. Most már biztos, hogy az új termék(ek) Mavic2 néven fut, tényleg lett egy Zoom és egy Pro változata. Már a paramétereit sem fedi többé rejtély.

Ahogy az várható volt, a szintén sokat pletykált Phantom5-ről egyáltalán nem esett szó a bejelentésen. A teljes bejelentést a Mavic2-nek szentelték.

Az alul beágyazott bejelentő videón teljes egészében is megnézheted, hogyan beszéltek őrült sokat a korábbi Mavic Pro sikereiről, a műszaki fejlesztésekről, na meg a felhasználói igényekről. És persze arról is, hogy mindez hogyan vezetett az új Mavic2-höz. A fejlesztést a kamerával és az azt stabilizáló gimballal kezdték. Mivel azt figyelték meg, hogy a legtöbb képet az emberek kevés fényben, leginkább a napkelte és napnyugta körüli drámai, ám kevés fénynél készítik a drónokkal.

A DJI kiadott egy rövid kedvcsiáló videót, amiben összefoglalják az újdonságokat:

Csináltak egy rövid kedvcsináló videót a technikáról is:

hasselblad-mavic2-pro-kamera.pngMavic2 Pro - jobb minőség, nagyobb felbontás és érzékenység

Mavic2 Pro változatába a svéd Hasselblad cég L1D-20c 1" méretű 20 megapixel felbontású CMOS szenzor került. Ez mintegy négyszer akkora méretű érzékelőt és ezzel együtt jóval alacsonyabb zajszintet jelent. Az eddigi legfeljebb ISO 3200-as érzékenységről az új gép érzékenysége ISO 12800-ra ment fel. A kamerát egy 2.8-11 között állítható blendével szerelték fel (míg a korábbi Mavic modellekben egyáltalán nem volt beépített blende, így a fénymennyiséget csak ND szűrők segítségével lehetett leszabályozni). Ez a kamera 10 bites DlogM videót képes rögzíteni 4K felbontással és szintén 10 bites HDR videóra képes, ami jóval nagyobb színmélységet és jelentősen megnövekedett utómunka lehetsőégeket jelent.

Mavic2 Zoom - kisebb felbontás és zoom

A Mavic2 Zoom modell kamerája maradt az eddigi 12 megapixel felbontású 1/2.3" CMOS érzékelő. Viszont kapott egy 2x optikai zoom objektívet, amivel 24-48 mm közötti tartományban lehet majd állítani a nagyítást. Full HD videónál akár 4-szeres veszteség mentes nagyítást is el lehet érni, hiszen Full HD videó felbontása jóval kisebb, mint a 4K videóké, ezért az érzékelő cropolásásval még mindig minőségromlás nélküli digitális zoom használható.
A zoom optikának köszönhetően kapott a gép egy új Dolly Zoom effektet is, amivel igazi a hollywoodi dráámai filmes hatást lehet elérni - a drón ilyenkor hátrafelé halad, közben rázoomol a témára, ami így a képen egy helyben marad és a mérete sem változik, viszont a háttér és a téma perspektívája megváltozik. A Mavic2 Zoom új kombinált AF rendszere egyszerre használ fázis és kontraszt érzékelési technológiát. Ennek köszönhetően a gyártó azt igéri, hogy 40%-al gyorsabb lesz a téma élességének követése, miközben zoomolunk a drón felvételeken.
A zoom modell kapott egy új szuper felbontású fotó funkciót is. Ezzel amikor a kamera nagyobb látószögén 24 mm-en fényképezünk, a gép automatikusan készít kilenc darab fotót a 48 mm-re zooomolt objektívvel és automatikusan összefűzi azokat egy 48 megapixeles szuper felbontású panoráma fotóvá.

mavic2-zoom-pro.pngAmi közös a két modellben

A két Mavic2 modell között csak a kamera jelent különbséget. A géptest közös. Az új Mavic2 drón 360 fokos akadály érzékelő rendszert kapott, amit összesen tíz darab kamera biztosít minden irányba. Ez különösen a továbbfejlesztett APAS akadályelkerülő vezérléshez jelent nagy segítséget, ami az automata repülési módoknál jelent majd minden eddiginél nagyobb biztonságot, hogy téma követés vagy más programozott repülések során elkerülje a drón a baleseteket.

Műszaki paraméterek

Az újratervezett géptest, motorok és propellerek csendesebb repülést tesznek lehetővé, illetve egy akkumulátorral akár  31 percig is képes lehet a gép a levegőben maradni. Ez nagyjából 4 perc növekedést jelent a korábbi Mavic Pro modellhez képest és mintegy 10 perccel több a legutóbb bejelentett Mavic Air modellekhez képest. Az új gép csúcs sebessége 72 km/h lesz.
Az új gép a továbbfejlesztett OccuSync 2.0 élőkép átvitelt használja. Ez a mindenféle rádió jelekkel szennyezett környezetben is nagyobb stabilitást és jobb hatótávolságot is jelent majd. Az amerikai oldalakon 8 km hatótávolságot igérnek FCC módban, ez az európai szabványok mellett lényegesen kevesebb lesz. A hivatalos adatok szerint CE módban 5 km hatótávot várhatunk, de mindenképpen kíváncsiak vagyunk a gyakorlati tapasztalatokra, különösen hogy az erős WiFi és rádió szennyezettségű városi környezetben mennyire szakad majd vajon az adás.
Többek közt azért, mert a bejelentés szerint szétválasztották és elkülönítve viszik át a fel és leszugárzott jelet. Az élő képet már 1080p-ben sugározza le a távvezérlőre, ami lényegesen jobb minőséget jelent nem csak a DJI Goggles virtuális szemüvegével FPV nézetben repkedőknek. Azt is jelenti, hogy az eddigi 720p helyett már a telefonon is FullHD-ban kerülnek rögzítésre a videók. Ez akkor is jól jön, ha valaki elveszíti a drónját, mint korábban írtuk, hogy Magyarósi Csabával is megesett, de abban is sokat segít, hogy rögtön a repülés után, külön letöltögetés nélkül azonnal jobb minőségben oszthassuk meg felvételeinket. Cserébe viszont a telefonunkon is több helyet fognak foglalni a felvételek, szóval a helyhiányra és a cache ürítésére mégjobabn oda kell majd figyelni, mint eddig.

Akárcsak a MavicAir esetében, az új Mavic2 gépek is mind 8GB beépített memóriával érkeznek. Így akkor is lehet velük felvételeket készíteni, ha nem akarunk memóriakártyát tenni beléjük, vagy csak elfelejtettük azt magunkkal vinni. 

Új funkciók

Mindkét Mavic2 modell megkapja az összes eddigi autonóm repülési funkciót. Sőt a Zoom esetében a Quickshot módokat kiegészítik az új Dolly Zoom funkcióval is. Megjelenik továbbá négy féle üzemmóddal a Hyperlapse mód is. Ez azt jelenti, hogy a drón mozgása közben megadott időközönként készít majd képeket, így egy mozgó timelapse készülhet. A négy féle üzemmód pedig azt jelenti, hogy ezeket a Hyperlapse felvételeket készíthetjük Szabadon, kézzel irányítva a gépet, Körben repülve valami körül, Irányt rögzítve egyenes vonalon repülve valami felé, illetve akár Útvonalat repülve előre elmentett és akármikor újra lerepülhető útvonalterv alapján igen bonyolult útvaonalakat alkalmazva is. 

A Mavic2 modellek kapatak egy továbbfejlesztett HDR funkciót is, amivel elmosódás nélkül illeszt össze a gép több különbözően exponált képet, hogy egy nagy dinamika tartományú képet kapjunk. A Mavic2 Pro esetében akár 14 blendényi kontrasztátfogást is megvalósíthat a gép, a Mavic2 Zoom esetében is 13 blendényi átfogást igérnek a HDR módnál. A Hyperlight funkció zajmentesebb, részletgazdagabb képeket igér

mavic2-flymorekit.jpg
Csomagok

A DJI megszűnteti az eddigi Fly More Combo csomagokat, így már nem kell rögtön az elején eldöntenünk, hogy akarunk-e tartalék akkumulátorokat és egyéb kiegészítőket is. A gépet bármikor megvehetjük magában, vagy a korábbi Fly More Combohoz tartozó kiegészítőkkel együtt is, amiket Fly More Kit néven külön megvehetünk bármikor máskor is. Ezek ugyanúgy 2 plussz akkumulátort, 2 pár propellert, töltő hubot, autós töltőt, PowerBank adaptert és a klasszikus Mavic hordtáskát tartalmaznak majd. A Fly More kit ára 319 dollár, vagyis nagyjából 90 ezer forint.
Ahogyan minden más DJI termékre, a Mavic2-re is lehet majd Care Refresh biztosítást venni, hogy nagyobb biztonságban érezhessük magunkat a balesetekkel szemben. Sőt ígéretet tettek egy Gimbal+kamera csere szolgáltatásra is. Egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy erre azért van szükség, mert a Mavic Pro-k egyik leggyakoribb problémája a sérülékenysége volt (szemben a MavicAirrel, aminek a géptest által jóval védettebb helyre került a kamerája), vagy így lecserélhetjük majd a Mavic2 Zoom kameráját  Pro-ra.
Sajnos Magyarországon nem lesz egyyelőre elérhető, de az amerikai és kínai piacon lehetőség lesz majd arra is, hogy a korábbi DJI termékeket upgradeljék a felhasználók. Így a korábban megvásárolt termékeket beszámítja majd a gyártó egy újabb beszerzésbe.

mavic2-gimbal.png

Ár

A két új Mavic2 modell mától rendelhető a DJI weboldalán és azt igérték, hogy azonnal elérhetővé válnak a hivatalos viszonteladóknál is. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy ez vajon Magyarországon mit fog jelenteni. A bejelentés szerint a Mavic2 Zoom 1249 dollár - vagyis kb. 350e HUF, nálunk ez 403 900 Ft-va fog kerülni. A Mavic2 Pro pedig 1449 dollár - kb. 406e HUF az USA-ban, amiért Magyarországon 468 500 Forintot kell majd fizetni.

A DJI nagy bejelentése itt megtekinthető teljes egészében:

Jimmy Chin videója Grönlandról:

Kíváncsian várjuk a további hivatalos információkat (főleg a magyar készletekről és elérhetőségről), akárcsak az első felhasználói tapasztalatokat.

Írjátok meg kommentben, hogy ti mit szóltok az új gépekhez?

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214197955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása