Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Drónos homlokzatfelmérést végeznek a belvárosban

ezt csinálja az óriás drón, amit a Parlament környékén láthattál

2018. február 01. - dróninfo

flybysense-drone-homlokzatfelmeres-magyarosicsaba.pngSzinte naponta posztolja valaki a Facebookon, hogy egy óriási drón repked a belvárosban a Parlament és a Kossuth tér környékén. Többen találgattak már filmforgatásra, szórakozó gyerekekre, de felvetődött már az is, hogy a TEK tartja vele szemmel a Parlament környékét, sőt már olyan tipp is érkezett, hogy ezzel a drónnal vadásznak a belvárosban illegálisan reptetett drónokra.

legterengedely-terkep-legterhu.pngA repüléshez kiadott légtérhasználati engedély jól látszik az itt a blogon korábban már emlegetett legter.hu oldal online térképén, akárcsak az, hogy a repülési engedély 2018. január 10. – 2018. február 8. között érvényes és hogy nagyjából a Lipótváros Arany János utca - Bajcsy Zsilinkszky út - Szent István körút által határolt területére érvényes - bár repülésileg pontosabb meghatározás, hogy nagyjából a Kossuth tér 1 km-es körzetében, a földfelszíntől 1000 láb magasságig.

A repülés céljáról és magáról az eszközről talán elsők között Magyarósi Csaba január közepi videójában hangzott el  bővebb érdemi információ. A vlogger sztori közben meglátta a kattintásvadász címben óriásrovarnak nevezett eszközt, aztán odament az irányítóhoz megkérdezni, hogy mit is csinálnak vele. El is mondta, hogy a környező házak homlokzatának állapotát mérik fel vele.

A találgatások azóta sem hagytak alább. Azóta már több hírportál is foglalkozott a történettel, így például a 24.hu cikke nyomán az Index is írt róla. Többek közt azt is megírták, hogy "az ingatlanok a Magyarország kiemelt nemzeti emlékhelye, az Országház környezetében lévő településképi szempontból kiemelt jelentőségű, településkép-védelem alatt álló területnek minősülnek" és az Országgyűlés Hivatala ezért indította állapotfelmérést, és készíttet a kijelölt háztömbök homlokzatáról légi felvételeket, valamint kérik, hogy "a következő hetekben húzzák be a függönyöket, ha nem akarják, hogy a drón belásson a lakásba."

belvaros-dron-legterhasznalati-engedely-terkep.pngA cikkek azt is említik, hogy a Fly By Sense korábban a Parlamentről is készített drónfelvélteleket, amik egy részét a honlapjukon referenciaként meg lehet tekinteni. A felvételeknek köszönhetően egy olyan 3D-s modell készült el az épületről, amelyben minden részlet pontosan mérhető akár 1 centiméter alatti pontossággal, így számos építészeti, művészeti és rekonstrukciós célra is felhasználható.

Kiegészítés: A cikk elején említett légtérre 2018. február 8. - 2018. március 8. között új engedélyt adtak ki, így a belvárosi repülések folytatódhatnak a területen.

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr7513623888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása