Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Kerüljétek a Puskás Stadiont a drónokkal

a megnyitót biztosító rendőrök a drónokra is számítanak

2019. november 15. - dróninfo

puskas-stadion-dronfoto-mti.jpegÉrdemes a Puskás Ferenc Stadiont nagy ívben elkerülni a drónokkal - különösen a megnyitó mérkőzés idején ajánlott nagyon körültekintőnek lenni, hogy ne történjen semmi baj.

Tovább

Budapest Airport: Mégis lehet drón a kézipoggyászban

Ferihegy könnyített a korábbi tiltáson - már kézipoggyászban is szállítható drón

bud-budapestairport-dron-kezipoggyaszok.jpgKorábban tiltototta a Budapest Airport a drónok kézipoggyászban szállítását. Idén azonban megváltozott a szabályozás és most már vihetjük kézipoggyászban a drónunkat. Az átvizsgáláshoz viszont ugyanúgy ki kell venni, mint a laptopokat is.

Ezzel a Budapest Airport is csatlakozott Európa és a fejlett világ zöméhez, mivel egyetlen más reptérről sem tudunk Európában, ahol ennyire szigorúak lettek volna és a nemzetközi drón szabályozásban sem sok helyen él ilyen reptéri korlátozás a világban. Bár azt sem árt tudni, hogy néhány helyen akár már a reptéren elkobozhatják a drónt a hatóságok.
Viszont sem a magyar drón szabályozásban, sem más légiközlekedési szabályozás nem látszott indokolni a Budapest Airport korábbi tiltását. Minden drón tulajdonos örömére szolgálhat, hogy végre enyhítettek az eddigi, megmagyarázhatatlan szigoron.

Tovább

II. Drón Konferencia és Expo a Várkert Bazárban

második konferenciáját szervezi a Hungarocontrol

2hungarocontrol-dronkonferencia.jpgAnnak idején már beszámoltunk a Hungarocontrol első Drón Konferenciájáról, immár a másodikat szervezik a hétvégén, ahol ismét komoly szakmai eszmecsere várható, ami akár irányt is szabhat annak, merre tart majd a készülő drón szabályozás, ami (remélhetőleg hamarosan) leváltja majd a jelenlegi nehézkes eseti légtér igénylési rendszert. A konferencia persze sokkal többről szól ennél, komoly hangsúlyt kapnak majd a különféle üzleti felhasználások is.

Tovább

Légtér korlátozás a Putyin látogatás miatt

ne repkedjetek Budapesten és környékén

191030_putyin-legter-korlatozas.jpgA Putyin orosz elnökkel közlekedő delegáció miatt rengeteg parkolási tilalom és közúti forgalomkorlátozás lesz ma a városban. A levegőben sem lesz más a helyzet, egész nap kégtér korlátozás van érvényben a főváros és a környező települések felett. A korábban megadott eseti légtér engedélyek a korlátozás időtartama alatt nem érvényesek, azokat nem lehet aktiválni.
A delegációt rendőrségi helikopterek is kísérik, figyelik, illetve a Terrorelhárítás is kiemelten figyel mindenre, ezért különösen fontos, hogy az érintett területen a drónokkal ne repkedjetek!

Tovább

Nem lőhetsz csak úgy le egy drónt, ha zavar!

súlyos következményei lehetnek az indulatos reakcióknak

william-isted-wpeylo0enfs-unsplash.jpgTöbb felé cikkeztek róla a közelmúltban és kommentben nálunk is előkerült már, hogy van, aki habozás nélkül lelőne egy drónt a háza közelében, ha zavarja. Ezt senkinek nem ajánljuk! Egyrészt mert a szabálytalan fegyverhasználatnak és károkozásnak éppúgy lehetnek jogi következményei (akár súlyosabbak is), mint a drónok szabálytalan használatának. Másrészt azért sem, mert az erőszak erőszakot szül és ha te begőzölsz a dróntól, a másik is begőzölhet tőle, ha tönkreteszed és egy ilyesmiből akár nagy balhé lehet. Érdemesebb törekedni a konfliktusok békés rendezésére, de első sorban a biztonságos és szabályos drón használatot ajánljuk mindenkinek. Ne csak a repülési szabályokra figyeljetek, hanem mások magánszféráját és komfort érzetét is tartsátok tiszteletben! A szomszédot meg inkább hívjátok át és repkedjetek együtt, akkor mindjárt kevésbé érzi úgy, hogy őt figyeled.

Tovább

Különleges FPV drón videó Budapest szívében

inkább ne a műemlék épületek között gyakoroljatok!

budapest-fpbdrone-videooszkarbabics.jpgA tüzijáték robbanásai közt cikázva ér véget a legújabb FPV drón videó, ami Budapest legtöbb turisztikai és építészeti látványosságát közelről körberepülve mutatja be. Mindenkinek érdemes megnézni a videót, de azért nem ajánljuk, hogy minden drónpilóta megpróbálja utánuk csinálni, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek - akár a többi drónpilótára nézve is.

Tovább

Elindult a II. Hazai Drónfotó Pályázat

szeptember 25-ig várják a drónfotókat

2dronfotopalyazat.jpgA tavaly első alkalommal megrendezett drónfotó verseny után idén ismét megrendezésre kerül a II. Hazai Drónfotó Pályázat.
A 2018. január 1 után készült drónfotók számára kiírt verseny pályaműveinek nevezését szeptember 15-ig várják.

Tovább

Idén is tilos drónozni a Sziget Fesztiválon

ne is vigyétek magatokkal, mert elkobozzák!

szigetlogo-dron-terkep-legterhu.jpgAhogy azt már tavaly megírtuk, a Sziget Fesztivál szervezői szigorú drón tiltást rendeltek el a fesztivál területére. Akit engedély nélküli drón használaton kapnak, az ellen intézkedni fognak.
A bejáratoknál el is veszik a drónokat, ha valaki be akarná vinni, mivel azok felkerültek a rendezvényről kitiltott tárgyak listájára, hiszen veszélyes a nagy tömeg felett repkedni.

Tovább

Kékszalag idején drón korlátozás a Balatonon

a tavalyi drónkáosz után idén szigorítanak a szervezők

kekszalag-mti-janossygergely.jpegA tavalyi Kékszalag vitorlásversenyen drónkáosz alakult ki, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a drónfelvételek készítését. A szervezők idén alapos szabályozással készülnek a drónok használatára is. Senki ne repkedjen csak úgy a verseny alatt a Balatonnál!

Tovább

Red Bull Air Race légtér korlátozás a Balatonon

kerüljétek a drónokkal Zamárdi környékét!

redbullairrace-legtrzarlat-balaton.jpgHétvégén tartják a Budapestről Zamárdiba költözött Red Bull Air Race futamot, ami az utolsó lesz a sorozat történetében Magyarországon, mert a jövő évtől lefújták a teljes sorozatot.
A repülőverseny idejére már a megelőző napokban is jelentős légtér korlátozásokat léptettek életbe a Balaton felett. Érdemes a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel és a magyar szabályok betartásával repülni - illetve elkerülni Zamárdi térségét!

Tovább