Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Szeptember 30-ig lehet dönteni a foktók közös jogkezeléséről

drónfotókat is érinthet a jogkezelő szervezet hatásköre

2018. szeptember 20. - dróninfo
pedro-henrique-santos-760834-unsplash.jpgTöbb fotós oldalon is megjelent a napokban, hogy a HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület bármilyen már publikált fotóra felhasználási jogot engedélyezhet bárkinek az alkotó megkérdezése és nélkül is. Sok fotós a kilépést választja, de érdemes minimum megismerni a szervezetet és mérlegelni a lehetsőégeket.

Inkább drón és repülés jogi témákra koncentráltunk eddig, a szerzői jogokra nem annyira fókuszáltunk. Pedig a drón fotózásnak és videózásnak többek közt szerzőjogi aspektusai is vannak. Erre a témára most a Völgyi Attila fotóriporter blogján megjelent írás hívta fel a figyelmet, amiben a szerző arra buzdítja a fotósokat, hogy ha beleszólást akarnak a képeik megjelenésébe, akkor az ehhez szükséges nyilatkozattétellel lépjenek ki a közös jogkezelésből.
Mi nem feltétlenül vagyunk benne biztosak, hogy mindenkinek célja kilépni, de mindenképpen érdemes tisztában lenni a szerzői jogokkal és mérlegelni, hogy mik az érdekeitek, hogy ne érjenek meglepetések. Időről-időre pedig érdemes megnézni a Hungart jogosult keresési listáját, hogy rajta van-e a nevetek, vagy ismerőseiteké, mert  az azt jelenti, hogy jogdíjjal tartoznak nektek, amit érdemes felvenni. Ha a kilépés mellett döntesz, akkor szeptember 30-ig kell nyilatkoznod, hogy 2019. január 1-től ne adhassanak engedélyt a képeid használatára.
Kép forrása: Pedro Henrique Santos on Unsplash

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114251391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása