Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Jóváhagyták az EU drónszabályozást

folytatódhat az Uniós törvényalkotási folyamat

2018. június 12. - dróninfo

dron-euparlament-jogszabaly-drontorveny.jpgAz Európai Parlament első körben elfogadta a drónok szabályozásáról szóló tervezetet. Ez az első fontos lépés az egységes(ebb) EU drónszabályozás felé. Addig viszont még sokat kell várni, hogy életbe is léphessen.

Az EU szabályalkotás ezzel még távolról sem ért véget, a részletes szabályozás kidolgozása még folyamatban van - amit aztán majd a tagállamok törvényhozásának is be kell építenie az országonkénti szabályozásba. Mint arról korábban már írtunk, a magyar szabályozás készítői is az EU szabályozásra várnak, addig nem lesz újdonság a jelenlegi, nehézkes magyar engedélyezésben, ahogy abban sem, hogy ahány ország, annyi féle szabálynak kell megfelelni a drónok üzemeltetőinek. Bár a jelek szerint egyelőre nem is büntetik tömegesen a szabálytalankodókat sem.

Így szól az Európai Parlament döntéséről szóló MTI hír:

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta a drónokra és a drónt irányítókra vonatkozó szabálytervezetet - közölte az uniós parlament sajtóosztálya kedden. 

    Az EP strasbourgi plenáris ülésén támogatott új jogszabály célja, hogy egységes biztonsági előírásokat fektessen le az unióban a pilóta nélküli légi járművek közlekedésére vonatkozóan, a gyártók számára pedig megteremtse a termék- és szolgáltatásfejlesztéshez elengedhetetlen jogbiztonságot.
    Az új szabályok értelmében csak olyan drónok építhetők, amelyek működés közben nem sodornak mást veszélybe. Kockázati besorolásuk alapján különböző biztonsági funkciókkal kell rendelkezniük, egyebek mellett a gép tömegétől vagy üzemelési területétől függően kötelező lesz például az ütközéselhárító rendszer, vagy az automatikus landolási funkció arra az esetre, ha a drón irányítója elveszti a kapcsolatot a géppel.
    A drónt üzemeltetőknek ismerniük kell a rájuk vonatkozó szabályzást és ügyelniük kell arra, hogy eszközük repülés közben ne sodorjon veszélybe más személyt, vagy a légteret használó egyéb járművet. A drónok bizonyos kategóriája felett az irányítóknak képzésen kell részt venniük, mielőtt vezetni kezdhetik az eszközt.
    A drónt vezetőket és gépeiket ezen kívül országonként regisztrálni kell majd azért, hogy baleset esetén azonosítható legyen az üzemeltető. Ez a szabály a kisebb drónokra nem vonatkozik.
    A jogszabály szerint az Európai Bizottság feladata lesz, hogy az alapelvek alapján kidolgozza a részletes uniós szabályozást például a drónok maximális sebességére vagy egymástól kötelezően megtartandó távolságra vonatkozóan. Azt is, hogy mely irányítónak és drónnak kell átesnie kockázati tanúsításon, kinek lesz kötelező a képzés, kit kell regisztrálni, és mely drónok esetében lesznek kötelezőek a további biztonsági funkciók.
    Az uniós bizottság olyan szabványok kidolgozására is felhatalmazást kap, amelyek segítségével a bajba jutott, nagyobb kategóriájú eszközök fekete dobozából a segítségnyújtás meggyorsítása érdekében letölthetők lesznek a tárolt adatok.
    Mint írták, a drónokra vonatkozó uniós szabályzás része az uniós repülésbiztonsági szabályok modernizálásának. A szabályfrissítés célja az volt, hogy az unió repülésbiztonsága továbbra is magas szintű maradjon, ugyanakkor a szabályok praktikusabbak és a kockázati tényezőkkel arányosabbak legyenek a következő évtizedekben várható forgalomnövekedés kezelésére. A szabályok frissítésével továbbá szorosabbra fűzik a válságzónák feletti átrepülés engedélyezésével foglalkozó uniós és nemzeti hatóságok közötti együttműködést is.

Forrás: MTI

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014043646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.