Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Red Bull Air Race légtér korlátozás a Balatonon

kerüljétek a drónokkal Zamárdi környékét!

2019. július 12. - dróninfo

redbullairrace-legtrzarlat-balaton.jpgHétvégén tartják a Budapestről Zamárdiba költözött Red Bull Air Race futamot, ami az utolsó lesz a sorozat történetében Magyarországon, mert a jövő évtől lefújták a teljes sorozatot.
A repülőverseny idejére már a megelőző napokban is jelentős légtér korlátozásokat léptettek életbe a Balaton felett. Érdemes a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel és a magyar szabályok betartásával repülni - illetve elkerülni Zamárdi térségét!

Tovább

Szombaton repülési tilalom a Budai Vár felett

helikopterek is repülhetnek a rendőritszt avatás felett

legterkorlatozas-budaivar-rendroeskutetel.pngSzombat délelőtt ismét légtér korlátozás lesz a fővárosban. 6-12 óra között nem lehet drónokkal repülni a Budai Vár felett. Repüljetek felelősségteljesen, a magyar szabályokat betrartva, de leginkább ne azon a környéken!

Tovább

Vasárnap este Gripenek Budapest felett

akinek van rá engedélye, az is óvatosan repüljön!

gripen-szabadsagkoncert.jpgVasárnap este Gripen vadászgépek is részt vesznek az ünnepi műsorban Budapest egén. Akinek van a magyar szabályozás szerinti engedélye, ami kívül is esik a korábban említett vasárnapi légtér korlátozás területén, az is maradjon alacsonyan - vagy inkább egyáltalán ne repüljön este!

Tovább

Vasárnap újra légtér korlátozás Budapest belvárosában

ezúttal csak a Margit híd és Erzsébet híd közötti területen korlátozzák a repülést

legter-korlatozas-budapest-belvaros-2019-06-16.jpgAlig, hogy feloldották a korábbi Duna menti jelentős légtér korlátozást, máris egy új repülési tilalom lép életbe Budapest belvárosában. Ennek értelmében Vasárnap délutántól éjfélig tilos a Margit híd és Erzsébet híd közötti, Parlamentet és a várat is lefedő terület feletti repülés.

Tovább

Véget ért a Duna menti légtér korlátozás

újra az általános szabályok szerint lehet repülni mindenkinek

legter-korlatozas-budapest-feloldva.jpgVéget értek a Hableány baleset kutató mentő légi műveletei, ezért a hatóságok feloldották a korábban elrendelt, majd kiterjesztett légtérkorlátozást. Újra az általános magyarországi szabályok szerint lehet repülni (azoknak, akiknek van engedélye).

Tovább

A minisztérium csak vizsgálja a drónszabály módosítást

nem sok változás várható az EU szabályozás bevezetéséig

eu-hun-flag-drone.jpgKorábban már többször is írtunk róla, hogy 2020-ban jön az egységes EU drónszabályozás. És, hogy amíg az EU szabályozás életbe nem lép, addig nem várható szabály változás Magyarországon. Aztán azt is megírtuk, hogy egyes értesülések szerint Átmeneti drónszabály változás jöhet. Ismét megkérdeztük az illetékes minisztériumot, hogy mire lehet számítani. Dolgoznak a módosításon, de ne számítsatok sok nagy változásra rövid távon.

Olvassátok el, mit válaszolt a szaktárca!

Tovább

Rendőrök intézkedtek egy drónhasználóval szemben

légtér korlátozás és jelentős helikopter forgalom idején repkedett az Árpád hídnál

hableany-baleset-clarkadam-mti-monus-marton.jpegLekapcsoltak a rendőrök egy az Árpád hídnál drónozó férfit, mert megsértette a Hableány hajóbaleset mentési munkálatai miatt elrendelt légtér korlátozást. Különösen fontos, hogy ilyen körülmények közt szabályosan és felelősségteljesen használjátok a drónokat - vagyis az érintett területen egyáltalán ne repüljetek!

Tovább

Kiterjesztették a repülési tilalmat a Duna mentén

már egészen Paksig tilos repülni a folyó felett

af903e63-5d9b-4c98-bfbe-4e8db38768a2.jpegKorábban beszámoltunk róla, hogy a hatóságok légtérzárlatot rendeltek el a Duna belvárosi szakaszán - vélhetően a Hableány sétahajó balesetének áldozat kutatási munkálataival összefüggésben. Azóta a légtér korlátozást kiterjesztették.  Vasárnapig már a folyó mentén egészen Paksig tilos repülni. A szabályosan repülő drónok használatát a rendőrség egyedileg engedélyezheti, az enngedély nélkül repülők viszont a korlátozás területén súlyosabb büntetésekre számíthatnak.

Tovább

Repülési tilalom a belvárosban a Duna felett (frissítve)

tilos repkedni a hajóroncs mentési területen

hableany-legter-korlatozas-legter_hu.jpgVélhetően az elsűllyedt Hableány sétahajó roncsainak mentési műveleteivel kapcsolatban rendeltek el légtér korlátozást a Duna Budapest belvárosi szakasza felett - később azt is megírtuk, hogy ezt a Duna mentén egészen Paksig meghosszabbították.

Természetesen a légtér korlátozás idején a megadott területre korábban kiadott légtér engedélyek sem érvényesek, illetve azokat nem lehet beaktiválni és használni sem.

Ilyenkor különösen fontos a szabályos és felelősségteljes repülés, hogy mind elkerülhessétek a elkerüljétek a birságolást és különösen a baleseteket, amik minden drónosra és a drónok megítélésére is negatívan hatnának!

Tovább

Drónfotók a Hableány sétahajó mentési területéről

az Origo légifotókon örökítette meg a baleset és a mentés helyszínét

hableany-baleset-dronfoto-origo-kallopeter.pngAz Origo drón fotókat és videót is közölt a Hableány sétahajó balesetének mentési helyszínéről. Ezeken a felvételeken egy új, a tudósításokban eddig még nem nagyon látott szemszögből láthatjuk a mentést.

Tovább