Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Sok a drón engedély - csak töredékét aktiválják

így alakultak 2018 drón légtér igénylései és bírságolási statisztikái

2019. február 06. - dróninfo

drone-david-henrichs-399195-unsplash.jpgAz Innovációs és Technológiai Minisztériumtól megtudtuk, hogy az eddigi engedély igénylési számok továbbra is növekednek. Ugyanakkor az engedélyezett légterek többségét továbbra is sokan nem aktiválják a drónrepülés előtt, ami nehezíti a légiközlekedés szervezését. Viszont továbbra sem nagyon büntetik a hatóságok az engedély nélküli drón használókat.

Tovább

Legális drónozás engedély nélkül?

így oldotta fel az Index.hu az ellentmondást

index-margitsziget-dronvideo.pngAz Index.hu videó stábja furmányos megoldást talált a napokban arra, hogyan tudnak drónnal legális felvételeket készíteni a hóesésben a Margitszigeten. Mindez arra humoros válasz, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerint 30 nappal előre kéne tudniuk, hogy mikor és hol akarnak repülni. Ez a helyzet pedig rövid távon nem is fog megváltozni. Aki nem kér (és kap is) egy hónappal előre légtérengedélyt, az a hatóságok akár meg is büntethetik, bár ez legalább eddig nem túl gyakori Magyarországon.

Tovább

Drónfenyegetéssel riogatnak a tévében

tájékoztatni jobb lenne félelemkeltés helyett!

palkaroly-doe-dron-komolybiztonsagifenyegetes.jpgA napokban több tévé műsor is foglalkozott a drónokkal kapcsolatos veszélyekkel. Szerintünk riogatás helyett érdemesebb lett volna a megfelelő tájékozódást és a felelősségteljes, szabálykövető drónhasználat fontosságát hangsúlyozni.

Tovább

Megnégyszereződtek a magyar repülők drón észlelései

2018-ban négyszer annyi drónnak találkoztak a repülők Magyarországon

dron-utasszallito-montazs-unsplash.jpgA légiközlekedési szakemberek egyre jobban figyelnek a légtéren utasszállító gépekkel osztozó drónokra. A Hungarocontrol tájékoztatása szerint négyszer annyi drón találkozást jelentettek 2018-ban, mint az előző évben. Repüljetek a szabályok betartásával, felelősségteljesen és különös körültekintéssel. A repülőket és reptereket pedig kerüljétek el minél nagyobb ívben!

Tovább

Érdemes elolvasni a drónod kézikönyvét

sokan nem olvasnak használati útmutatót - pedig kellene!

dron-kezikonyv-hasznalaitutmutato.jpgAttól, hogy te nem ülsz rajta a gépen, a drón irányításkor még te is pilóta vagy. Légi közlekedési eszközt irányítasz, használod a légteret, amihez engedélyre is szükséged van, de mégfontosabb, hogy ismerned kell a géped működésének minden apró részletét, hogy ne jelents veszélyt sem a gépedre, sem másokra a gép környezetében és a legétérben. A drónok kezelése, működése és már a használatának szabályozása is igen bonyolult dolog. Mindenképp erősen ajánlott elolvasni a használati útmutatót, hogy megismerd a kezelésének minden részletét, mielőtt használni kezded. Persze nem elég csak a kézikönyvet elolvasni, de ez igazán a minimum, ha repülni akarsz!

Tovább

Drónfotó és videó pályázatot hirdet a DJI

értékes nyereményekkel várja a drónfelvételeket a Skypixel 2018 pályázat

dji-skypixel2018-dronfoto-video-palyazat.jpg2019 február 18-ig lehet nevezni a DJI skypixel 2018 drónfotó és videópályázatára. A $120 ezer dollár (kb. 33 millió forint) összdíjazású pályázat fődíjai közt Hasselblad X1D-50c fényképezőgép, Mavic2 Zoom és Inspire 2 drón, illetve Osmo Pocket is gazdára talál majd.

Tovább

Vigyázzatok a drónokkal a természetben is!

emberektől távol a természetben is okozhatnak gondot a drónok

szarvasrudli-video.jpgA napokban bejárta a netet a tömegesen csapatba verődve vágtázó szarvas rudlról készült drón felvétel. Sok helyen a drónpilótát hibáztatják, amiért az állatokat felzavarta. Mi óvatosságra kérünk minden drónpilótát a természetben is!

Tovább

Veszélyeztetik a repülőket a lézerfények

a drónoknál is nagyobb fenyegetést jelentenek a lézerek

karacsonyi-lezer-dekoracio.jpegSokat foglalkoztunk már a blogon azzal, hogy az utasokat szállító légi közlekedésre milyen veszélyekkel járhatnak a drónok is és felhívjuk rá a figyelmet, hogy mennyire fontos a körültekintő és felelősségteljes drón használat. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy Magyarországon egyelőre a drónoknál jóval veszélyesebb a repülőkre a különféle lézerek használata. A Hungarocontrol most közleményt adott ki a karácsonyi lézer dekorációk veszélyeiről.

Tovább

Élő közvetítés a Hungarocontrol drón konferenciájáról

neten is nézhetitek a mai drónkonferenciát

dronkonferencia-hungarocontrol-elokozvetites.jpegKorábban írtunk már a Hungarocontrol mai drón konferenciájáról. A szervezők a neten élőben közvetítik is az előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket, így otthonról is meghallgathatjátok, mit mondanak a szakértők.

Tovább

Drónkonferenciát rendez a Hungarocontrol

kerekasztalbeszélgetés a készülő drónszabályozásról

hugarocontrol_dron_konferencia.jpgA magyar légiközlekedést szervező és irányító Hungarocontrol első drón konferenciájára készül november végén. A konferencián sok szakember megszólal majd és többek közt a készülő szabályozás lehetőségeiről és kihívásairól is rendeznek kerekasztal beszélgetést a szakértőkkel.

Tovább