Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Nincs lehetőség így értelme sem drónozni, mindenki eladja a drónját - közülünk legalábbis

rossz hírekkel búcsúzunk az olvasóinktól

2021. augusztus 02. - dróninfo

jakob-owens-lucyhzwsv2m-unsplash.jpgSzép nagy olvasótábor összeverődött a blog körül. Sokan kíváncsiak voltatok a híreinkre, érdekességeinkre. Sok minden történt, amikről mi mégsem írtunk. Hosszú ideje tartozunk nektek sok féle helyzetjelentéssel. A magyar drón szabályozásról, a nemzetközi helyzetről, meg sok minden másról is.

A blogot egy baráti társaság indította el. Változott, hogy ki mennyit írt a blogra, de egy időben egész aktív volt a társaság és a blog is. Reménykedtünk, hogy elérhetünk vele valamit, a magyar drónos életben és talán szakmailag is. Sokat foglalkoztunk a külföldi és hazai szabályokkal, lehetőségekkel, ezek változásaival és bíztunk benne, hogy egyre jobb lesz a helyzet, egyre több és jobb lehetőségek jönnek majd a hobbink számára. A járvány is elvette a kedvünket, meg a magyar szabályozás alakulása is.

A csapatunk egyre jobban szétszéledt, mindenkinek egyre fontosabb lett minden más, mint ezt a blogot írni. Egy ideje olvasóktól több ötlet érkezik, mint a blog szerkesztőitől, de a csapat tagjainak már arra sincs ideje, energiája, hogy akár csak átolvassák az olvasói leveleket, nemhogy válaszoljanak rájuk. Közben a hatóságok egyre kevésbé válaszolnak bármire, amit kérdezünk tőlük - persze nem ez a dolguk, de egy rendesen működő drónszabályozást se nagyon sikerült nekik összehozni.

A napokban leültünk beszélgetni és konstatáltuk, hogy végleg elfogyott minden lelkesedés a csapatban. Mint kiderült, nem csak mi adtuk el a drónjainkat, lassan nem is nagyon van a baráti körünkben olyan, aki még aktívan szokott volna repülni (vagy aki ezt be meri ismerni). A szabályozás szigorú és nehéz volta és a jogi bizonytalanságok miatt már szinte senki nincs a baráti körünkben, aki aktívan repülne még - vagy aki fel merné nyilvánosan vállalni azt.

Úgyhogy ennyi volt. Hivatalosan bejelentjük, hogy a blognak vége, nem folytatódik.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Törölni nem fogjuk az eddigi írásainkat. Hátha hasznos, vagy legalább érdekes valakinek. Talán egy nap újra felszáll még a blog is, ahogy abban is bízunk, hogy újra lesz drónunk és használhatjuk.

Kedvező széljárást, megengedőbb szabályozást és jó repülést, vagy legalább kellemes időtöltést mindenkinek!

Photo by Jakob Owens on Unsplash

 

Tetszett? Kövess minket Facebookon és iratkozz fel a YouTube-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4916635546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.03. 11:33:17

Szerintem olyan szabályozás mint nálunk, legközelebb Észak-Koreában van.

odamondó 2021.08.03. 13:22:27

@midnight coder: vagy még ott se :) jó hát védeni kell a haverokat az illegális leskelődéstől így ez megért annyit, hogy az ország összes drónozó életét tönkre tegyék. Járulékos veszteség.

Sörnyelő 2021.08.03. 14:01:28

Tavasszal nekiálltam legalizálni a Minimet. Regisztráltam a mydronespacre, elvégeztem az online drón tanfolyamot, beadtam a regisztrációs kérelmeket. A hatóság idestova 5 hónapja nem volt képes elvégezni ezt a bonyolult műveletet.
Úgyhogy innentől én is magasan sz@rok bele. Ha ők se veszik komolyan a szabályaikat, akkor én miért tegyem. Banánköztársaság...

indanick 2021.08.03. 17:05:43

@Sörnyelő: igazad is lenne, ha a büntetés oldalára is sz@rnának. Én csak azt remélem, hátha a köv. kormány korrektebb lesz és EU-s szintre enyhíti a szabályokat, bármilyen szinű is :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.08.03. 23:06:32

KIváló minőségű, fullhádés kamerájú, top kategóriás drónokat szívesen átveszek tizedáron.Na jó, egyet mondjuk.
:D
Laikus vagyok, tehát javítsatok ki, ha nincs igazam, de szerintem is toljátok illegálba oszt kész.Ha nem mentek nagyon durva helyek közelébe (reptér, kórház, böri), meg nem mentek "nagyon" magasra, akkor valszeg túl lehet élni egy-egy repülést, nem?
Nekem spec sok esetben pont hogy mélyre kéne menni, mondjuk egy sziklaszirtről lefelé kamerázva.
Rövid repülésekkel (pár perc) nincs az a hatóság, amelyik megtalál.Mire észbe kapnak, rég leszállt az ember.Nem?Tényleg érdekelne a gyakorlati tapasztalat.

Első mohikán 2021.08.04. 02:10:54

@geegee: De. Ők is -a blogírók- így csinalják, de egy nyilvanos blogon mégsem írhatják le kerek perec, hogy mivel szar és betarthatatlan a szabályozas, szarnak bele es reptetnek illegalban. Szerintem nyugodtan tedd te is, pláne, hogy -mint a cikkben is utaltak rá- ez a szigorú szabályozás nem ellenetek készült ilyenre, hanem az oknyomozó újsagírók munkáját akarjak megnehezíteni. Jó szelet...vagy nyugodt eget...vagymi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.08.04. 07:26:56

@Első mohikán: Kösz, neked is igazad van.Én még nem reptetek, kicsit még sokallom az árakat, várok, hogy lejjebb menjenek.
:D
Nem tudom pl, ha egy jobb papírsárkányra rögzítek egy pici akciókamerát és felengedem, akkor az drónnak számít-e már?
:D
Meg észre veszik e a ferkóhegyi toronyban.Ott van a légiirányítás központja, ugye?

]{udarauszkasz 2022.01.02. 12:01:00

En is beletojok az egeszbe. Igaz, most tel van, es a varos folott, amugy se tolom, de nyaron a kajakban sokszor velem van a Hubsan, vagy a racerdron.
Ezzel parhuzamosan a fotozasba is fektettem, az MEG nem illegalis, de ha igy folytatodik, az 55mm-nel nagyobb gyujtotavolsagu teleobjektiveket is betiltjak a vegen.... Vagy a nagy erzekenysegu, ejszakai fotozasra alkalmas gepeket. Pedig fentrol lefele fotozok, mert terkep e taj, ki gepen szall folebe.
Alulrol pedig felfele, ejjel, a csillagokat.
süti beállítások módosítása