Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Dél körül Gripenek repülnek át a belvároson

kerüljétek a környéket a drónokkal!

2021. január 23. - dróninfo

gripen-parlament-budapest.jpgGripen vadászgépek repülnek át Budapest belvárosán a Duna felett ma dél körül. Senki ne drónozzon akkor a környéken és ne akarjatok hasonló képeket készíteni drónnal!

budapest-duna-eseti-legter-terkep.jpgBár az új magyar dróntörvény intézményi feltételeinek hiánya miatt nem is lehet szabályosan repülni jelenleg, azért vannak, akik a büntetéstől sem félve most is bátran repkednek.
Nekik szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy 2021. január 23-án 21:18-12:21 között Gripen vadászgépek fognak átrepülni a főváros felett a Duna mentén. (A jelenlegi időjárás előrejelzés szerint akkor esni fog, így az sem kizárt, hogy a Gripenek repülése az időjárás miatt elmarad.)

Ebben az időszakban (némi ráhagyással) mindenképp mellőzzétek a drónok használatát a környéken és senki ne próbáljon hasonló felvételeket készíteni drónnal, nézegessétek inkább a Honvédség fedélzeti kamerás felvételét a bejegyzés végén!

Annál is fontosabb ez a tanács, mert hivatalosan légtérzárlat nincs érvényben a repülés környékén és a Légtér.hu repülési térképe szerint jelenleg is érvényben van több eseti légtér használati engedély az érintett Duna szakasz mentén.

Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy megtudjuk, vajon a Gripenek kérdés és figyelmeztetés nélkül átrepülnek majd az eseti légtereken, kerülgetni fogják azokat, vagy esetleg a repülés idejére a légi irányítás megtiltja majd az eseti légterek használatát? Válaszukat utólag szerkesztettük a bejegyzésbe, a videó után megtaláljátok.

 

vegso-bucsu-gripen-repules.jpegA Honvedelmi Minisztérium közleménye:

Díszelgő repüléssel búcsúzunk 2021. január 23-án, szombaton a 97 esztendős korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótájától.
A végső búcsú napján tervezetten 12:00 és 12:20 óra között Budapest térségében – elsősorban a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon - a Gripen kötelék áthúzása miatt megnövekedett hanghatásra kell számítani.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Az iho.hu kiegészítése:

További értesülések szerint a Margit-sziget fölött, a pilóták a katonai repülés világában ismert "Missing Man"  manőverrel tisztelegnek, vagyis a formáció egyik gépe emelkedő fordulóval válik ki a kötelékből.

A Gripen kötelék átrepülése a városon így nézett ki a 2018-as augusztus 20-ai nemzeti ünnepen:

Frissítés: 

Néhány nappal az esemény után megérkezett a inisztérium válasza is a Gripenek és a légterek viszonyáról:

"Az állami légijárművek repülésének tervezésekor minden esetben figyelembe veszik a kijelölt eseti légtereket, és annak alapján határozzák meg az útvonalat, repülési magasságot. A legter.hu honlapon a kijelölt eseti légterek ugyan fel vannak tüntetve, de azok aktív, vagy inaktív státuszairól információt nem közöl.
A díszelgő repülés végrehajtásakor az útvonal budapesti szakaszán kijelölt eseti légterek nem voltak aktívak.
Az érvényben lévő jogszabályok nem engedik, hogy egy légijármű előzetes koordináció nélkül egy aktív eseti légtéren átrepüljön."

Forrás: honvedelem.hu, iho.hu

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716400264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása