Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Totális káosz az új magyar dróntörvény bevezetése

elkészült a törvény, csak nem lehet megfelelni neki

2021. január 06. - dróninfo

magyar-drontorveny-hibak.jpgMár egy hete él az új magyar dróntörvény és még mindig nem lehet azt betartva, szabályosan repülni Magyarországon. Sőt azt sem tudni, mikortól várható bármi előrelépés ezügyben.

Ez itt most nem az az ismertető, amit a szabályos drón használatról szerettünk volna közzétenni. Remélhetőleg hamarosan azzal is jelentkezhetünk majd. Régóta várjuk már, hogy végre beszámolhassunk az ígéretek szerint minden eddiginél modernebb és felhasználóbarátabb magyar drónszabályozásról. A törvényt a sajtó és a szakmai szervezetek is hevesen kritizálják, amivel mi is szeretnénk majd foglalkozni. Sokkal fontosabbnak tartjuk viszont az elvi vitánál, hogy érdemi információval szolgáljunk róla, hogyan lehet Magyarországon szabályosan repülni. Erre azonban úgy fest, most még kevésbé van mód, mint a korábbi nehézkes szabályozás szerint. Sőt azt sem lehet tudni, hogy mikortól lesz majd rá bármi érdemi lehetőség. Idő közben az Innovációs és Technológiai Minisztérium is elismerte, hogy a jelenlegi rendszer működésképtelen, de azt nem tudták megmondani, hogy mikor várható érdei előrelépés. Túlzás nélkül állítható, hogy a demokratikus Magyarországon sokkal nehezebb drónnal repülni, mint a diktatórikus Kínában.

A Parlament év végén megszavazta, január 1-el életbe lépett az új magyar dróntörvény. Ma már csak ennek betartásával lehetne repülni. Sőt egy sor szabálysértési tétel is bekerült a törvénybe, így az eddigeknél súlyosabban birságolhatnak is a szabálytalan drón használatért. Épp csak a betartását lehetővé tevő regisztrációs, adminisztrációs, képzési és egyéb intézményrendszer nem áll még rendelkezésre. Így ma már nem csak annyira nehézkes drónnal repülni, mint eddig volt, de tulajdonképpen lehetetlenné vált a drónok szabályos használata. Mindenkit illegalitásra kényszerítenek és egyelőre még azt sem tudjuk, hogy mennyire fognak büntetni a betarthatatlan szabályozás be nem tartásáért.

Próbáltunk utánajárni, de az illetékes szervektől eddig semmilyen választ nem kaptunk arra, hogyan is lehet ma betartani a szabályokat. Sok más szakértőhöz hasonlóan igyekeztünk értelmezni a törvényt és a közzétett információkat, de ezekkel a hiányzó alapvető elemek miatt nem mentünk sokra. Amíg az állam nem teremti meg a törvény által megkövetelt feltételek teljesíthetőségét, addig nincs olyan szakértő, aki bármi okosat tudna mondani, legfeljebb találgatni lehet - és persze kritizálni a törvényt, a rendszert és azok hiányosságait.
Leginkább lehetetlennek tűnik a szabályok betartása. Ez pedig minden eddiginél inkább illegális drónozásra kényszeríti még azokat is, akik szeretnének megfelelni a szabályozásnak. Annak a szabályozásnak, amit az egyébként szabálykövető drónos szakma is hevesen kritizál eltúlzott, szükségtelen és aránytalan korlátozásai miatt.

Január 1-től kötelező volna az új törvény szerint használni és minden drónt regisztrálni a központi nyilvántartásba - ami nem elérhető. Vizsgát kellene tenni - csak erre nincs még lehetőség. Felszállás előtt regisztrálni kellene a repülést a Hungarocontrol MyDroneSpace appjába - ami elérhető és működik is, de a többi feltétel nélkül csak illegális repüléseket lehetne regisztálni benne, vagyis lényegében csak feljelentést tehetünk magunk ellen, amiért lehet, hogy azonnal büntetni is fognak. Az intézményrendszer megteremtéséig türelmi időről nincs tudomásunk, az illetékes szervektől semmilyen tájékoztatást nem sikerült szereznünk.

Lakott területen továbbra sem lesz elég az alkalmazás használata. Megmarad a korábbi szabályozásból már ismert eseti légtér engedélyek rendszere. Továbbra is legalább 30 nappal előre kell légteret igényelni, viszont már csak legfeljebb 7 napra lehet igényelni. Akinek hosszabb időre van szüksége légtérre, az hetente külön igényléssel és újabb díjak egfizetésével kaphat hosszabb időre eseti légteret.
Viszont mivel az új törvény megköveteli a drónpilóta vizsgát és a drón regisztrációját is, így az is bizonytalan, hogy vajon az új törvény életbelépése óta lehet-e még továbbra is vizsga és regisztráció nélkül eseti légteret kapni, vagy a vizsgarendszer hiányosságai még az eddig (viszonylag) működő intézményt is teljesen ellehetetlenítik. Az sem kizárt persze, hogy az eseti légteret megadják pilótavizsga és meg is büntetik, aki az intézményrendszer hiányosságai miatt ezek hiányában használja a jogszerűen megkapott légteret.

Az új dróntörvény célja az lett volna, hogy EU szinten egységes keretszabályok szerint, minél kényelmesebben és egyszerűbben lehessen repülni Magyarországon is, mint annyi más országban. Mindezt úgy, hogy a légiközlekedés többi szereplője is biztonságban legyen. Ehelyett az új magyar szabályozás eleve sokkal bonyolultabb lett a legtöbb EU ország és a világ számos más országáénál is. Jelenlegi fromájában pedig teljességgel betarthatatlan.
A jelen állapot olyan, mintha az autó használathoz szükséges jogosítványt sehol sem lehetne megszerezni, mert még nem létezik a törvény, ami szabályozza a KRESZ tanfolyamok és jogosítvány szerzés rendszerét, az autók nyilvántartásának működését. A drónoknál jelenleg pont ez a helyzet.

Várjuk, hogy az illetékesek eloszlassák a jelenlegi ködöt és igyekszünk beszámolni a fejleményekről.

Frissítés: Idő közben azt is megírtuk, hogy egyre több magyar dróntulajdonos külföldi online vizsgákat tesz le, hogy ezzel közelebb kerülhessen hozzá, hogy meg tudjon felelni a magyar törvény feltételeinek és ne birságolják őket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig elismerte a rendszer működésképtelenségét, de nem tudják, hogy mikor várható érdemi változás.

Nektek mi a véleményetek az aktuális drón helyzetről?

 

 

Borítókép: Unsplas Hugo Jehanne és Goh Rhy Yan

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1016374660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2021.01.06. 16:07:44

Mondta azt valaha, valaki, hogy Magyarországon az a cél, hogy "minél kényelmesebben és egyszerűbben lehessen repülni"?

Én nem emlékszem.

Csak amlékeztetőül: ez az az ország, ahol pl. nem tiltották meg a szélerőművek létesítését - az nehezen lett volna eladható vagy védhető - csak éppen ellehetetlenítették azok telepítését.

Etniez 2021.01.06. 16:08:09

"Az új dróntörvény célja az lett volna, hogy EU szinten egységes keretszabályok szerint, "

haha :D

Az új dróntörvény célja, hogy Hadházi ne fotózhassa többet az épülő NER birtokokat, minden más porhintés.
Nem véletlenül 125 gramm a határ, arra a méretre nem lehet kamerát szerelni... A 250 gramra meg lehet, ezért sikerült összehozni ezt az Európában egyedülállóan szigorú törvényt.

Mostantól a drónos repülések úgy 99.9%-a illegálisan fog megtörténni.

bekov 2021.01.06. 16:23:57

szívmelengető érzés látni, hogy az igazán égető problémákra milyen gyorsan tudnak törvényt alkotni derék honatyáink. remélem miután jövőre elzavarják ezeket az elmeroggyantakat a következő bagázs nem felejti majd el eltörölni, vagy legalább fellazítani ezt a marhaságot...

bekov 2021.01.06. 16:27:57

@Etniez: na igen, ilyenkor kokettálni kell az EU-val, meg egységre törekedni, de jogállamisági téren a saját utunkat kellett járni mindenképpen :D

dróninfo 2021.01.06. 16:28:41

@Etniez: A súlyhatár teljesen mellékes. Amin kamera van arra súlytól vonatkozik minden a magasabb kategóriából.

dróninfo 2021.01.06. 16:32:39

@NemNick, @Etniez: Az EU szabályozás célja ez és az ITM is azt nyilatkozta: "Alapvető elvárás, hogy a felhasználóbarát szabályozási környezet ösztönözze a fejlődést" - a törvény megalkotása mintha máshogy alakult volna...

Forrás:
droninfo.blog.hu/2019/11/12/nagyon_lassan_jon_az_uj_szabalyozas

PomberMaci 2021.01.06. 16:43:08

@bekov:
"remélem miután jövőre elzavarják ezeket az elmeroggyantakat a következő bagázs nem felejti majd el eltörölni, vagy legalább fellazítani ezt a marhaságot... "

Még ha ez meg is történne (nem fog), egy következő kormánynak esze ágában nem lenne eltörölni, ők is szeretnének szép nagy magánbirtokokat.

Gösser söralátét 2021.01.06. 17:02:19

Hisztipannák írják már le a hozzászólásaik elején vagy végén, hogy mik azok a halaszthatatlan repülések amik elmaradása miatt most összedől a világ és azonnal a Galaktikus Tanács Legfőbb Ombudsmanójához kell fordulni a tarthatatlan állapot felszámolásáért.

Elk_nick 2021.01.06. 17:06:06

Olvassa a nőm a netet, mondja: Most akkor nem tudod majd használni a kütyüdet? Ja, kemény lesz, pont úgy ahogy a kilóharminc amikor motorozok...

Demi78 2021.01.06. 17:07:27

Frben vagyok profi dronos, itt detto ugyanez, jan 1tol boldog boldogtalan repkedhet agglomeracion kivul es raadasul a kepet is eladhatja ( a cegjegyzek szam az egyetlen feltetel). Nekunk, profiknak csak az agglomeracio es az egyeb toltott zonak maradnak (repter, katonai, eromu egyeb). Ezert is zarom be a boltot es adok el mindent, nem eri meg fenntartani, jol kib@asztak velunk a torvenyhozok. Hiaba van egy nagyobb gepen (Yuneec H520) s egy kis Mini, nem tudok versenyre kelni az amatorokkel, akik gyakorlatoilag barmit megtehetnek egy Mini2-vel...

Etniez 2021.01.06. 17:10:13

@Gösser söralátét: Azok a halaszthatatlan repülések, amiket mi nem tudunk megejteni a saját szórakozásunkra.

Hogy te is megértsed (érted te, ismert fidesztálib vagy), olyan mint ha holnaptól 30 napra előre engedélyt kellene kérned, hogy a mobiloddal fotózhass.

És akkor én is odaírnám neked ilyen kihaénnem pampogó hangnemben: "milyen halaszthatatlan fotózásod van?"

Ne szólj bele abba, amihez nem értesz.

Etniez 2021.01.06. 17:13:09

@Demi78: És ami a legviccesebb a dologban, hogy én nem hallottam olyan esetről, hogy valaki dróntól sérült volna meg (ráesett volna a fejére vagy akármi).
Ezek nem játékok, többszázezer vagy milliós dolgokról beszélünk, ezekkel nem hülyegyerekek játszanak.

Nyáron otthon voltam, gondoltam felveszem a falumat fentről, mert szépek voltak a fényviszonyok, mostantól ezt 30 nappal előre tudnom kell..
Reális.

vanRob 2021.01.06. 17:13:27

A dróntörvény egyetlen célja az volt, hogy nehogymá a hadházi leleplezze a zorbán gigantikus építkezését, tíccsuk be a drónozást aztjóvan.
Vagy van valaki aki azt hitte, hogy valamit is normalizálni akarnak a tetves komcsik?

Etniez 2021.01.06. 17:17:04

@dróninfo: Ezért mondom, hogy ezt a törvényt senki nem fogja betartani.

Az ember vesz magának egy drónt, amivel fotókat készít, videókat vesz fel a saját kedvtelésére, erre kb. betiltják az egészet.

Itt UK-ban 250 gramm a határ, van kamerás drón amelyik 249 gramm, arra csak egy egyszerű "pilóta" jogsi kell, ami kimerül az alap kezelés demonstrálásában és 50 Font.

Otthon meg... Szokásos.

zotyabacsi 2021.01.06. 17:43:03

@Gösser söralátét: Van fogalmad róla, hogy milyen rengeteg célra használják ma már a drónokat? Van fogalmad róla mennyi minden nehezítést és költséget hoz be ez a jogszabály azoknak is akik csak hobbiból repültek? Érted mit jelent, hogy hat napja hatályba lépett egy jogszabály ami a mai napig betarthatatlan és senki nem tudja meddig? Felfogod, hogy a modellezőrepülést is ellehetetleníti, 14 év alatt ezután pl nem lehet modellt reptetni? A gyereked nem szállhat fel a ház kertjében a 13 ezres Auchan-os drónnal csak légtérengedéllyel ezután?

@Elk_nick: fel lehet ilyen lazán is fogni, de itt azért 100M Ft-ra lett belőve a felső határ, a motoros az két nagyságrenddel kisebb.

Gösser söralátét 2021.01.06. 18:04:12

Fideszbarom etnike, meg zotyaagy.

Ezért kérdeztem, hogy mi az a halaszthatatlan.
Ha az lenne akkor hisztéria helyett leírtátok volna, így simán az jön le, hogy nem szórakozhattok, és ki vagytok borulva.

Ez van kispofáim, amikor ostoba kis seggfejek repkednek összevissza, aztán amikor megunják az emberek a sok leskelődő barmot, akkor jönnek a törvények amit ha betartatok semmi gond.
Olyan ez, mint a kresz, aki tisztességesen betartja, azt nem büntetik, annak van mindig a legnagyobb rühes nagy pofája aki szarik a szabályokra és fizetnie kell. Aki tisztességesen játszik annak ez sem gond, akinek munkára kell az nem problémázik hanem betartja az előírásokat, csak a kis fidióta hülyegyerekek pampognak ez miatt.

zotyabacsi 2021.01.06. 18:13:11

@Gösser söralátét: nem a te kedvedért mert nem tudod felfogni, de lehet mások is olvassák. A legnagyobb nehezítés pont azoknak akik a munkájukkal kapcsolatban repülnek mert nekik fontos a szabályok betartása ami jelenleg lehetetlen.

Etniez 2021.01.06. 18:13:16

@Gösser söralátét: Az a halaszthatatlan, te szerencsétlen idióta, hogy ma pl havazik és ha valaki fel szeretné venni a szép havas tájat, az nem teheti meg legálisan.

De nem foglalkozom veled, láthatóan laikus és rendkívül ostoba vagy.

odamondó 2021.01.06. 18:21:09

Egy dronos businessben gondolkodtunk, de az új szabályozás olyan szinten ellehetetlenítette az ötletet, hogy értelme sincs belekezdeni. És a jelenlegi szabályok szerint soha nem is lesz.

Graves 2021.01.06. 18:38:36

Ez az ország a fideszes kutyáké, a pógárnak itt kuss van. Nem drónozol, mert még a végén megint nyilvánosságra kerül pár érdekes felvétel az uradalomról.
Nagyon mókás, hogy a cikkíró hogy fosik leírni ezt és ezektől az "illetékes" elvtársaktól várja a megoldást,:DDD
Igen, 2021-ben egy blogger fosik beszólni a hatalomnak:) szép kis országotok van, odavalók is vagytok:)

Etniez 2021.01.06. 18:57:05

@Graves:

"Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény."

Quattroman 2021.01.06. 19:10:16

@Etniez:
Hadházynak van magángépe, pilótaengedélye. Gondolom fényképezőgépe is...

Etniez 2021.01.06. 19:15:13

@Quattroman: Azért repülővel kicsit költségesebb és nehezebb fotózgatni az méltóságos urak kúriáit, mint egy drónnal.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2021.01.06. 19:44:10

@NemNick: és milyen jól tették, mert hányás amit ausztriában és németországban lehet látni. Kell két három vízerőmű és paksII után Paks II is. Ennyi, A drónos köcsögök meg senkit nem érdekelnek. Őrömmel lövöm le a gecibe a házam fölött repkedő faszfej kukkolók fos drónjait. Be kell tiltani a picsába.

Etniez 2021.01.06. 19:58:19

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Megjött a következő fidióta, megy a műszak, fiúk?

ier6w7i 2021.01.06. 20:28:22

@Gösser söralátét: A NER lovagok kastelyainak feilmezese. Ez a ‘halaszthatatlan’, ez bassza a csoruket, ahogy vki korabban irta azert hoztak letre a szabalyozast, hogy Hadhazy ne filmezhesse oket. De rafaragtak, mert a horvatoknal tovabbra is lehet dronrol filmezni a luxusyachton kemenyen dolgozo miniszter urat.

efi 2021.01.06. 20:59:33

Nem kéne a gyerek távirányítós autóját is jól megszabályozni? Az is jön-megy, igaz nem a levegőben, de akár még kamera is applikálható rá. A labdákról meg különösen nem szabadna megfeledkezni, vízen, földön, levegőben is közlekednek, irányítása (kezdeti röppálya, szélirány, sebesség) komoly ismereteket kíván, hiszen menet közben már elég bajos irányítani. Hallottunk már olyat is, hogy eme ismeretek kellő mértékű elsajátításának hiánya miatt betörött egy ablak!

Canum 2021.01.06. 21:04:13

Már most is vannak 100 g alatti kamerás drónok, nemsokára olyan picik lesznek, h senki se veszi őket észre. Hamarosan jönnek a programozható útvonalú, távirányítást nem igénylő drónok is, úgyhogy nem eszik olyan forrón ezt a kását.

Alick 2021.01.06. 22:01:09

@Etniez: "Az új dróntörvény célja, hogy Hadházi ne fotózhassa többet az épülő NER birtokokat, "

Akinek fontos, az megoldja a maga módján...

seepheerd 2021.01.06. 22:29:41

Vettem egy Predatort. Két Hellfire-rel. És most nem repülhetek? Cöcöcö.... :)

apro_marosan_petergabor 2021.01.06. 22:55:34

Felesleges ez a nagy hörgés. Mint kiderült, a repülések regisztrációjára van mód. szépen el kell olvasni a törvényt, regisztrálni, s a törvénynek megfelelően reptetni. Ha ez így megy, nem kell büntetéstől tartani senkinek. Amellett szintén minek átpoltizálni a témát. Csigavér.
A többi felesleges hangulatkeltés.

NemNick 2021.01.06. 23:12:01

@dróninfo: Most komolyan?

e nagyon nem érted ezt az országot, ha a "minél egyszerűbben és kényelmesebben" jön le neked a "felhasználóbarát szabályozási környezet ösztönözze a fejlődést"-ből...

"felhasználóbarát" = pl. megvéd téged mindenféle személyiségjogi pertől
"ösztönzi a fejlődést" = remek online - igaz, még nem működő - felületeket rittyentettek, meg lesz új tananyag is.
Te nem látod ebben a fejlődést?

min 2021.01.06. 23:13:56

a legnagyobb baj, hogy ezzel bedarálták a rendes repülőmodellezést mint sportágat valamint a saját készítésű versenydrónokat is lehetetlen helyzetbe hozták. A lakott területek feletti drónreptetésnek a szigoru szabályzását indokoltnak gondolom.

NemNick 2021.01.06. 23:15:11

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
"Kell két három vízerőmű és paksII után Paks II is. Ennyi,"
Ja, nálad tényleg ennyi :)))

Etniez 2021.01.06. 23:31:16

@apro_marosan_petergabor: Minek kell idejönni és hazudozni?

"Eseti légtér igénylés​
A szolgáltatás megrendelése esetén az alábbiakat vállaljuk:
– az eseti légtér kijelölése iránti kérelem elkészítését
– illeték befizetését (ezt az illetéket 2021. január 1-től nem kell megfizetni)
– a kérelem és a szükséges mellékletek benyújtását az illetékes hatóság felé
– az eseti légtér kijelöléséról szóló határozat megléte esetén a tevékenység bejelentését a légiközlekedési hatóság felé, ha rendelkezésre áll a tevékenység végrehajtásáért felelős személynek harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosításról szóló igazolás

Kérjük, hogy a szolgáltatásunk megrendelése esetén a megrendeléseket legalább 33 nappal a tervezett igénybevétel előtt juttassák el részünkre, ellenkező esetben nem tudunk garanciát vállalni a kérelem és a kapcsolódó dokumentumok jogszabályoknak megfelelő benyújtására.

A szolgáltatás díja: 15.000 Ft+Áfa"

Minden kamerás drónt ezzel az engedéllyel lehet reptetni. Szerinted minden repülést befogunk jelenteni és kifizetni a 2x000 Forintot?

Látod, nem kell idejönni és fidesztálibkodni, utálunk már így is eléggé titeket.

Dr. Drónos 2021.01.06. 23:34:36

Holnap megyek drónozni, mert többek között a munkám szerves része. Mérnökként speciális felméréseket végzek, ami drón nélkül nem nagyon menne!
Sajnos a politika kib....tt velünk és ez nem jobb vagy baloldali kérdés ..... egyszerűen idióta barmok gyülekezete. Azon is el lehetne gondolkodni, hogy azok a "légügyi szakik" akik az előkészítést végezték pontosan mit is csináltak?! Szerintük amiben nem ül a "paraszt", azzal nem kő röpűni!
Azokat a faszokat akiknek a drónhasználat kimerül abban, hogy berepüljön a "Gázszerelő" birtokára én is eltiltanám a drónozástól. Az egész szabályozásnak a személyiségi jogok védelme lesz a rákfenéje. Mondjuk én is pofánverném a szomszédot, ha pl. az asszonyt fényképezgetné vele az engedélyünk nélkül. Sajnos a drónok rengeteg előnye sok ember számára aggyal nem feldogozható, ezért én inkább alkalmassági vizsgához kötöttem volna a jogosultságot .... sok kretén számára túl egyszerűen megvehető eszközök ezek!

Etniez 2021.01.06. 23:39:36

Most olvastam a törvényt, még biztosítást is kell kötni a drónra :)

Dr. Drónos 2021.01.06. 23:49:32

@Etniez: Ez teljesen ésszerű, mert az esetlegesen okozott kárt ki kell fizetni. Aki komolyan gondolta, annak már eddig is volt biztosítása.

Andrew Lefty 2021.01.07. 08:19:54

Több ezren vagyunk ebben az országban akik egyszerűen egy remek, és mellesleg nagy hagyományokkal rendelkező hobbinak (rádiótávirányítású repülőmodellezés, amit a dróntörvény összemos a kamerával repülő quadcopterezéssel) szeretnénk hódolni, de a jogalkotókat csak a közpénztolvajok szemérmessége vezette, hogy meggátolják mészáros ,tiborcz meg a hasonlók lopott vagyonának közszemlére tételét. Ilyen egyszerű ez orbanisztánban..

Brekii 2021.01.07. 09:06:31

@apro_marosan_petergabor: Ugyan éppen válaszolok neked, bár a posztodból kiderül hogy sem drónod nincs, sem agyad, de még olvasni sem tudsz.
Pont az a lényeg hogy NEM TUDSZ A TÖRVÉNYEKNEK MEGFELELŐEN REPTETNI!!!!. Nincs lehetőség sem vizsgázni, sem regisztrálni. Ha már megfizetnek hogy beirkálj, legalább ne ekkora hülyeséget posztolj. Dolgozz meg a pénzedért jobban.

Andalúziai kutya 2021.01.07. 09:19:30

Ez a törvény pont olyan alaposan kimunkált, igényes, szakmailag kifogástalan, mint a miniszterelnök úr... (aki életében 1 percet se dolgozott, és már csak áthágni tudja a törvényeket...) Annyira kilóg a lóláb, hogy megnehezítse a rálátást (szó szerint), hogy hány ezer milliárdot lopott el eddig a közösből ez erről szól, semmi másról, és majd mindent ezt is az EU fogja elkaszálni 6-8-10 év múlva, mint az eddigi összes ökörségét...

Niola Bes Xyrta 2021.01.07. 09:23:26

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Az ön stílusában válaszolok. Idióta barom, mint minden változásról rettegő fasz. A legtöbben nem is használtuk lakott területen. Amúgy meg, ha semmi törvénytelent nem tesz, mitől fosik?

dróninfo 2021.01.07. 13:42:14

@Etniez @Dr. Drónos: Biztosítás eddig is kellett, ezzel nincs gond. Hogy a biztosítás díja mennyire reális, vagy sem, az egy másik és összetett kérdés.

Viszont a biztosítás csak akkor érvényes, hogyha szabályosan, engedéllyel repül valaki - amire viszont jelenleg egyáltalán nincs lehetőség, mivel a törvény által megkövetelt regisztrációs és vizsga feltételeket még nem teremtették meg. Így viszont hiába van biztosítása valakinek, mert garantáltan nem fedez semmit - de fizetni kell érte.

dróninfo 2021.01.07. 13:49:17

@apro_marosan_petergabor: A törvényt olvasgathatod akármennyit, de amíg nem teremtik meg a rendszerek működését, addig nem tudsz megfelelni az elvárt követelményeknek. Mint leírtuk, a regisztráció önmagában nem elegendő. Tanfolyamot kell végezni és vizsgát is tenni. Ami viszont jelenleg még mindig nem elérhető Magyarországon, így aki akarja sem tud megfelelni a törvényben előírt feltételeknek.

Néhány kommentelővel ellentétben ez részünkről politika független kérdés. Nem azt nézzük, hogy ki cs

dróninfo 2021.01.07. 13:58:52

@Gösser söralátét: Nagyon sok vállalkozás munkájának része a drón használat és nekik a megélhetésüket érinti, hogy el tudják-e végezni a szerződésben vállalt feladataikat, illetve, hogy kifizetik-e azokat a munkákat.
De még ha egy hobbi drónos repülése elhalasztható is. Miért gondolod, hogy rendben van az, hogy megalkotnak egy törvényt, aminek nem lehet megfelelni, mert a betartásához szükséges többi rendelkezést érthetetlen módon nem képesek elkészíteni addigra, mire alkalmazni kellene őket?
Évek óta készül a törvény, nem kellett volna meglepetésként érnie a megalkotóit. Eredetileg már tavaly életbe kellett volna lépnie, csak az EU elhalasztotta a kötelző bevezetését a koronavírus járvány miatt. Ettől függetlenül egy csomó EU országban már előbb bevezették az új szabályozást, mivel kész volt és tudták, hogy mi lesz, nem volt szükség a halogatására. Egyedül nálunk húzták, halogatták a dolgot addig, hogy végül nem sikerült időben működőképessé tenni.

dróninfo 2021.01.07. 14:00:07

Néhány kommentelővel ellentétben ez részünkről politika független kérdés. Nem azt nézzük, hogy ki csinálta rosszul az új törvény bevezetését, hanem egyszerűen csak a hibás szervezést nézzük. Hogy politikai indíttatásból, vagy egyéb okból csinálták így, az teljesen mindegy, mert nem változtat azon, hogy hibásan szervezték és emiatt nem működik. Ezt a hibás működést kérjük számon, mert szeretnénk megfelelni, de nincs rá lehetőség.

world-s 2021.01.14. 01:13:24

@Etniez: El kell szomorítsalak.
Mi szabályosan akartunk nyáron Pesten repülni.
Csak annyit akartunk, hogy egy jelmezes utcai felvonulásról készítsünk úgy 3-4 darab egy két perces snittet is, hogy a levegőből egyben is látszódjon.

Mi spórolásból mindent magunknak intéztünk: engedély kérés, engedély a legközelebbi mentőállomástól, mi jelentettük volna be a művelet elkezdését és befejezést, a légtér kijelölést, stb. Így az általad írt árból tudtunk volna spórolni.
Tudni kell hogy semmilyen különleges légtérbe nem lettünk volna, alacsonyan egy kis Meviccel lettünk volna csak, viszont sajnos szinte egész Budapest a törvény miatt CTR meghatározott azon közelébe esik, ahova még Biztonsági felmérés is szükséges.
Ebben 1 mondatban leírják hogy nem zavarjuk a légi közlekedést, de ez még további 17.000+Áfa lett volna ha jól emlékszem.

Így hogy magunk csináltunk volna mindent, azt hiszem még így is közel 25-30.000Ft lett volna ez a kis "játék", ami nagyon nem éri meg. Most ezek után Budapesten ezek után is kb. ennyivel kell számolni hogy legálisan repülj, mivel minden városi repülés légtérkérelmes lenne. Velünk ellentétben akinek van saját dronja, az ha jól értelmezem akkor ezért az árért 7 napon keresztül repülhet.

Csak tegyük hozzá, hogy légtér kérelemnél nem lehetnek keresztezett légterek. Tehát ha 7 napig kérsz egy területet, akkor oda abban a 7 napban már senki nem kapja meg az engedélyt. Tehát 3-4 kérelmező le tudná fogni egész Budapestet, mert ha már ennyibe kerül, akkor mindenki próbálna minél nagyobb területet kijelölni.
(Egy kérelem csak kör vagy zárt pár pontból álló sokszög lehet, így ha Pest 3 különböző pontkán szálnál fel, akkor fél Budapestet le kell foglalnod).

Aki ennek nem ment még utána: Tehát amikor mi elkezdtük volna a műveletet (felszállunk), akkor pl. Ferihegyen fel rajzolták volna a légterünket a térképre, és mikor leszállunk akkor levették volna. Ezért van, hogy ezt is meg van hány perccel előbb kell jelezni a megadott telefonszámon. Illetve a művelet során telefonon folyamatosan elérhetőnek kell lennie az embernek (ezért nem árt egy segítő is) akit tudnak hívni, ha véletlen a kijelölt légtérben pl. elhaladna egy mentőhelikopter (ha nem közvetlen mellettünk van a mentés, akkor ők sem kereszteznék a légterünket magasságban).

Azt is tudni kell, hogy az irányításnál nem tudják hogy a 7 napra kijelölt nagyobb légterünkben (ami lehet fél Budapest) mi pontosan hol tartózkodunk, így ők mindig úgy veszik, hogy mi az egész létért egészében használjuk.

Ebből is látszik, hogy az egyéni légtérkérelem nem a dronokra van kitalálva, hanem a légi közlekedésnek és olyan spec esetekre, mint a tűzijáték, ejtőernyős ugrás, stb..
Tehát nem is csak a pénzről van szó, hanem most arról is, hogy pl. minden városi repülést ezen szabály alá kényszerítenének be, amit ha mindenki betartva az egész ország légi közlekedése megállna. (plusz ha szó szerint venném, a mi esetünkben jan 1-től több száz háztartástól is kellene engedélyt kérünk, hogy a lakásuk ablaki látszódhat a felvételen, holott mi magunkat filmezzük )

Én amúgy abban látnék egy jó figyelemfelhívást, hogy a dronosok kezdjenek el folyamatosan légtérkérelmet beadni. Nem kell hogy be legyen fizetve (ha kell most is fizetni), csak fel kelljen dolgoznia a hatóságnak.

Ugye amire a szakértők is figyelmeztettek a légtérkérelem két élű fegyver. Azt a valódi légi közlekedésre találták ki. Egy ilyen akció (mely csak demonstrálná mi történne ha mindenki/sokan jogkövető akarna lenni) akár felhívhatná a figyelmet, hogy a hatóság nem képes feldolgozni ennyi kérelmet, és ha ez mind aktív állapotba kerülne, akkor az konkrétan a légi közlekedés veszélyeztetésével járna. Nem azért, mert olyan helyen repülünk, vagy olyan magasságban ami valóban befolyásolná a légi közlekedést, hanem pont azért, mert a sok sallang dron légteret állandóan fel és le kéne szedni a térképekről, amiknek aminek semmi helye nem lenne ott. Ez viszont leterhelné a rendszert. Valahogy jelezni kell, hogy maga a jogszabály ilyen szempontból nem betartható, csak arra kényszerít, hogy az emberek ne tartsák be.
süti beállítások módosítása