Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Drónfenyegetéssel riogatnak a tévében

tájékoztatni jobb lenne félelemkeltés helyett!

2019. január 22. - dróninfo

palkaroly-doe-dron-komolybiztonsagifenyegetes.jpgA napokban több tévé műsor is foglalkozott a drónokkal kapcsolatos veszélyekkel. Szerintünk riogatás helyett érdemesebb lett volna a megfelelő tájékozódást és a felelősségteljes, szabálykövető drónhasználat fontosságát hangsúlyozni.

Komoly visszhangot váltottak ki drónhasználók körében az M1 és a tv2 drón fenyegetésről készült riportjai. A műsorokat nézve sokan úgy érzik, hogy megkezdődött az amúgy sem mindig drónbarát közvélemény drónhasználók ellen hangolása. Sokan aggódva szemlélik, hogy ilyen közegben milyen irányt vesz majd a készülő új magyar drón szabályozás és marad-e még remény rá, hogy további szigorítás helyett felhasználóbarát törvény készüljön.

A Magyar Televízió Az Este című műsorában (a linkelt videóban 8 percnél kezdődik) a Drónpilóták Országos Egyesületének elnökével Pál Károllyal beszélgettek. Az alább linkelt műsorban a reptereket megbénító drónoktól egészen a terrortámadásokhoz használt drónokig ívelt a beszélgetés. A polgári drónos közösség képviselője mintha szereptévesztésben szenvedett volna. Ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy milyen fontos, hogy a drón tulajdonosok betartsák a szabályokat, körültekintően és felelősségteljesen repüljenek. Esetleg a saját egyesületének ilyen irányú tevékenységéről beszélt volna, ő csak helyeselt, hogy a drónok milyen veszélyesek. Közben még rá is erősített, hogy bizony terrortámadáshoz is használtak már kereskedelemben kapható polgári drónokat is. Pedig ez még ha így is volt, messze nem olyan gyakori, mint hogy személyautókat használjanak a terroristák. Nem utolsó sorban akár azt is mondhatta volna, hogy neki nem a terrorizmus a szakterülete, hanem a drónok biztonságos felhasználása.

szepessykornel-hungarocontrol-repuloket-veszelyeztetnek-dronok.jpgA tv2 légi irányításnál készült helyszíni riportjában a Hungarocontrol vezérigazgatója, Szepessy Kornél legalább azt is elmondta, hogy szerinte a drón használók 95% feletti része jószándékú és együttműködő. Persze ezen kívül ő is a 10 kilogrammos drónok veszélyeiről beszélt - amelyik kategóriával a legtöbb drón használó legfeljebb hírből találkozik. Illetve az általuk nemrég közleményben is emlegetett veszélyek kiszűréséről beszélt és a régóta készülő új drónszabályozás mellett emlegette azt is, hogy drón érzékelő rendszereket fejlesztenek és azt is kilátásba helyeztek, hogy jeladókat kell majd szerelni a magyar drónokra.

Nem akarjuk bagatellizálni a drón használat kockázatait. Magunk is rendszeresen foglalkozunk a veszélyekkel is. Ugyanakkor meglátásunk szerint a Hungarocontrolnak is komoly felelőssége van benne, hogy riogatás, félelemkeltés   helyett inkább az érintettek tájékoztatására és a tudatosság növelésre helyezzék a hangsúlyt.
A drónpilóták érdekképviseletének pedig különösen azt kellene hangsúlyoznia az ilyen megszólalások során, hogy ők (persze rajtuk kívül még nagyon sokan mások is) mennyi mindent tesznek azért, hogy minél többen bztonságosan és békés célokra használják a drónjaikat.
Pont azért, hogy ne a rossz felhasználásokra adjanak tippeket az ilyen műsorokban, hanem a pozitív oldalát mutassák be, jó példával járjanak elől és persze, hogy riogatás helyett segítsék, hogy a társadalom is megfelelően tudja kezelni a drónokat a mindennapok során.

Mi továbra is azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy tájékozódjon a szabályos, felelősségteljes drónhasználatról és körültekintően, biztonságosan használja drónját!

Forrás: m1, tv2

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314581372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckxx 2019.01.23. 06:02:34

Tehát aki drónt vásárol, az nem tudja előre, hogy körültekintő lesz vagy sem?
És vajon olvassa-e a cikket az, aki most veszélyezteti a repülésbiztonságot? Ezeknek van pénze nagy drónra, de annyira butusok, hogy nem is sejtik, hogy ez veszélyes?

dróninfo 2019.01.23. 13:09:08

@dekoninckxx: Drónt venni csak pénz kérdés, tudást és észt nem adnak hozzá. Azt külön kellene megszereznie a pilótának, viszont erre már nem mindenki veszi a fáradtságot. Sok ilyenről írtunk már, olvasgasd a cikkeinket!
Épp a napokban írtunk róla, hogy legalább a kézikönyvet illene mindenkinek elolvasnia, mert sokan még ennyit sem tesznek meg. Ők például a hibaüzenetekről sem biztos, hogy tudni fogják, hogy mit jelentenek, nemhogy kezelni is tudják a felmerülő vészhelyzeteket.

Hogy minden érintett olvasni fogja-e az írásainkat, az nem valószínű, de azért mi megpróbálunk mindenkit elérni és segíteni, hogy kevésbé veszélyeztessenek másokat és magukat, meg a drónjukat is.
süti beállítások módosítása