Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Vigyázzatok a drónokkal a természetben is!

emberektől távol a természetben is okozhatnak gondot a drónok

2018. december 17. - dróninfo

szarvasrudli-video.jpgA napokban bejárta a netet a tömegesen csapatba verődve vágtázó szarvas rudlról készült drón felvétel. Sok helyen a drónpilótát hibáztatják, amiért az állatokat felzavarta. Mi óvatosságra kérünk minden drónpilótát a természetben is!

A hétvége népszerű drónfelvétele volt az alább is látható videó a Baranya megyében vágtázó szarvasokról. Sok helyen autókból készült földi felvételeket is mutatnak róla és sok lap csak a látvány szépéségét emeli ki. Sok helyen viszont már csak arról írnak, hogy a felelőtlen drónpilóta zavarta meg az állatokat és a helyzet veszélyességét hangsúlyozzák. Kommentekben pedig egyre jobban elfajul a vita a drónokat veszélyesnek és károsnak tartó, illetve a vadászokat szidó, kritizáló táborok között.

Mi meg sem próbálunk állást foglalni, hogy vajon a drón zavarta-e meg az állatokat, vagy azok maguktól (esetleg más zavarás miatt) egyébként is vonultak volna és a drón csak megörökítette a vonulásukat - mint azt a felvétel készítője állítja. A kérdés eldöntéséhez nem ismerjük eléggé a történteket.
Az viszont biztos, hogy akár jogos vád, akár csak vélelmezés, hogy a drón zavarta meg a szarvasokat, a drónos társadalom egészére hátrányos, hogy megint negatív kontextusban jelennek meg a drónok és azok felhasználói. Érdemes hát újra hangsúlyoznunk, hogy a természetben, vadállatok közelében is különösen fontos nagy körültekintéssel, óvatosan és távolságtartással kezelni a drónokat. Ugyanúgy, ahogy a városokban és tömeg felett is óvatosan repkedjünk.

Néhány helyen az is felvetődött, hogy vajon volt-e a jelenlegi magyar drónszabályozásnak megfelelő repülési engedélye a felvétel készítőjének. Ez jogi szempontjából érdekes lehet, de a vadállatok megzavarásának kérdését egyáltalán nem érinti, hogy valaki repülési engedéllyel, vagy anélkül tette meg. Éppen úgy, ahogy egy város felett repkedve is egyedül a büntetés mértékét befolyásolja, hogy van-e engedélyed, hogyha emberben, autóban, vagy bármi másban teszel kárt a drónnal. Persze lehetőleg ne repüljön senki engedély nélkül, de akár van engedély, akár nincs, az sokkal fontosabb, hogy ésszel és felelősséggel repüljön mindenki, ha már teszi.
Sok természetvédelmi területen egyébként pontosan ezért vannak állandó, vagy időszakos légtér korlátozások, hogy csak az illetékes szakemberekkel egyeztetve történhessen bármilyen repülés. Ők rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az adott terület állatvilágáról és hogy egy repülés ezt hogyan befolyásolhatja. A különféle légtér korlátozásokról és engedélyekről a blogunkon már sokszor emlegetet terkep.legter.hu oldalon lehet tájékozódni.
A kérdéses szarvas rudli felvétel készítésének helyszínén Környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér nincsen, viszont a határ menti katonai műveletek miatt időszakosan korlátozott A4333/18 jelzésű légtér nagyon közel van.

szarvasrudli-vonulas-kozlemeny-omvv-mte.jpgAz Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közös közleménye nem csak arról ír, hogy a drónnal, hanem az erdőben, mezőn sétálva gyalogosan, vagy más módon is milyen könnyű megzavarni az állatokat és azok menekülésük során mekkora károkat okozhatnak a termőföldeken éppúgy, mint az autóutakat keresztezve a forgalomban is. Teljes közleményük:

"Drónnal készült videofelvételt tett közzé a világhálón a napokban egy videós, amelyen több száz szarvasból álló csapat látható. Az állatok több mezőgazdasági táblán, utakon átvágva menekülnek. Mivel a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása - talán pontosan a drón - lehet, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közös közleményben hívja fel a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára, annak biztosítására.

A szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze. A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen - és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is - a jelenség oka egyértelműn valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő.

Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérünk minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat!"

Videó: Ferenc Takács/YouTube
Források: Index, 444, HVG, Origo, Sokszínűvidék, 24.hulegter.hu, Madármentő Állomás Mályi

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314495096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása