Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Így törte össze a drónját Amerikában a magyar videós

megzavarodott és lezuhant egy út szélén - másban nem okozott kárt

2018. április 25. - dróninfo

magyarosicsaba-djimavicpro-dron-kalibralas-meghibasodas.pngAz egyik legnépszerűbb magyar YouTuber, Magyarósi Csaba ma reggel tette közzé legújabb napi utazós videóját Amerikából, amiben egy spontán drón meghibásodást és balesetet is bemutat. Szerencsére senkinek nem esett baja és a jelek szerint egyéb következménye sem lett a kudarcba fulladt repülésnek, csak a drón sérült. Elmondásuk szerint totálkáros.

magyarosicsaba-djimavicpro-dron-meghibasodas.pngA héten kezdődött amerikai útja során Magyarósi Csaba és útitársa Robi San Franciscoból jelentkezik be, ahol egy drón felvétel forgatása közben sikerült összetörniük a velük utazó DJI Mavic Pro drónt. A videón is látható kalibrálást követően röviddel a felszállás után a drón megzavarodott és az irányításra nem reagálva magától elindult az autóút felé, ahol aztán egy fának ütközve lezuhant. Szerencsére nem repült be az autók közé és sem anyagi, sem személyi sérülést nem okozott.

magyarosicsaba-djimavicpro-meghibasodas-screen.pngMagyarósi Csaba már egy korábbi ausztriai videójában is ütközött a drónjával. Akkor csak a rotor lapátok bánták. Egy másik ugyanilyen Mavic Pro drónját viszont sikerült elhagynia a biciklis csomagtartóra szerelt táskájával, fényképezőgéppel és egyéb értékekkel együtt. Drón elrepülésről, megzavarodásról eddig ő még nem számolt be (leszámítva a Mavic Air jelvesztését), csak ebben a videóban említi, hogy  találkozott már hasonlóval. A jelenség sajnos nem teljesen ismertlen a drón pilóták körében.
Valószínűleg az iránytű kalibrálás hibája, a helyszínt körülvevő sok fém tárgy, illetve nagy mágneses és egyéb rádió jelek interferenciája okozhatták a problémát - ahogy az a videóban is elhangzik.

Különösen a sűrűn lakott, nagy forgalmú városi környezetben érdemes nagyon óvatosan és körültekintően használni a drónokat, hogy ne okozzunk velük balesetet és kárt - lehetőleg magunknak sem, de különösen másoknak!

A drónos rész 5:08-nál kezdődik - beágyazni sajnos nem sikerült úgy, hogy onnan induljon:

Kiegészítés: A drón mégsem vált teljesen használhatatlanná, ugyanis később még használták és újabb baleset során sikerült végleg elveszíteniük. Nézd meg, erről is írtunk!

A Drone Hungary YouTube csatornán is kielemezték Magyarósi Csabáék drón balesetét és az általuk (vélehtően) elkövetett hibákat. Érdemes megnézni videójukat:

Erre pedig Magyarósi Csaba és operatőre/drón pilótája, Robi is videóban reagált - bár a válaszuk továbbra is pontatlannak tűnik, de annyi biztos, hogy sem mi, sem a Drone Hungary videójának készítői nem ismerjük minden körülményüket. A hibáikat elemző videó alatt Magyarósi Csaba az alábbi kommentet küldte:

Srácok, alapvetően nem reagálnék a videóra, de ha már nem neveztek meg az anyagban, ami mégis az én nevemmel fut, muszáj lesz.

Szóval nem érzitek kicsit visszásnak, hogy szakmaiatlanságot emlegetve csináltok egy komplett anyagot egy esetről, amiről nem tudtok semmit, csak az eseménysornak azt a tizedét, ami belekerült az anyagba?

Teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy az első, friscói felszállásra már csak akkor került sor, amikor új helyen próbálkoztunk, újrakalibrálás után, amikor a rendszer már azt mondta, minden oké, nem a mólón, hanem a parton? Hogy egyeztettünk a dji boltban a történtekről, és ezek alapján döntöttünk a folytatásról? Hogy az új helyszínen, a cupertinói repülésnél nem fémből, hanem műanyagból volt a fedő? Hogy a rendszer itt is mindent okénak érzékelt? Hogy hosszan reptettük egy méter magasan, mielőtt felszálltunk volna vele, hogy lássuk, minden okés-e, és amikor láttuk, hogy stabil a gép, csak akkor emelkedtünk fel úgy, hogy előtte megkérdeztük a biztonsági őrt, hogy szabad-e itt repülni? Hogy a drón egy tökéletes, 50 méteres emelkedést valósított meg, tehát tudta, merre van, merre néz, mielőtt megőrült volna?

Persze, hogy figyelmen kívül hagytátok, mert ezt nem láttátok, mert ez egy utazós videó, nem egy használati utasítás a drónhoz, ezért nem is került bele mindez az anyagba. Én ezért nem mertem volna a helyetekben ilyen anyagot készíteni, hiszen csak információmorzsák álltak a rendelkezésetekre, ami alapján messzemenő következtetéseket levonni fura.

Nem állítom, hogy semmit sem hibáztunk, mert simán lehet, hogy igen, de egyáltalán nem okvetlenül azt és úgy, mint az ebből a videóból kiderül. Nyilván nyomozzuk, hogy mi történt, és ha van eredmény, elmondom egy videóban, spekulációkra viszont a fentieknél okosabbat nem tudok mondani.

És alapvetően persze tök jó és hasznos, amit csináltok, tudjanak az emberek többet a drónozásról és előzzük meg a bajt, szóval hajrá, csak ha ez a fontos tevékenység nem a tényekre épül, hanem feltételezésekre, az félreviszi az egészet.

A videó drónos része 8:43-nál kezdődik:

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413869330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása